Már minden harmadik francia kúton kifogyott a benzin

strike Horizontal
People are queuing to refuel their cars in a gas station in Rennes, western Franceon May 25, 2016 following the blockades of oil depot during protest against proposed government labour and employment law reforms. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER With a fifth of petrol stations in France running low, police moved in to break a blockade at the depot of Douchy-les-Mines near the Belgian border that had been in place since Thursday. / AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
A francia kormány megkezdte stratégiai olajtartalékainak bevetését az olajfinomítók sztrájkja miatt, amelyet a CGT szakszervezet hirdetett meg a munkajogi reform visszavonását követelve. A legjelentősebb francia szakszervezeti tömörülés az elektromos áram termelésének felfüggesztésével is fenyegetőzik, miközben már minden harmadik benzinkúton kifogyott az üzemanyag.
Vágólapra másolva!

Az olajfinomítók és -raktárak blokádja miatt a kormány két napja megnyitotta a stratégiai tárolókat, amelyek olajmennyisége 115 napra elegendő. Ezekből háromnapi fogyasztásnak megfelelő mennyiséget használtak el – erősítette meg Alain Vidalies közlekedési államtitkár.

Hosszúak a sorok, egyre fogy az üzemanyag a kutakon Forrás: AFP/Damien Meyer

Elmondta, hogy erre nem azért volt szükség, mert nem áll rendelkezésre több üzemanyag, hanem azért, hogy gyorsabban lehessen újratölteni a benzinkutakat. A múlt héten kezdődött konfliktus kezdete óta egyre rosszabb a helyzet, szerdán a The Local összesítése szerint a mintegy 12 ezer franciaországi benzinkút közül 4026-on nem volt, vagy nagyon kevés volt az üzemanyag.

Rossz a helyzet az ország nyugati részén, Párizs környékén és a Rhône mentén egészen a Földközi tengerig egyre romlik az ellátás – idézte a lap Pierre Auclairt, egy üzemanyaghelyzet-figyelő telefonos applikáció társalapítóját.

Be kellett vetni a stratégiai tartalékokat Forrás: Hans Lucas/Yann Castanier / Hans Lucas/Yann Castanier

Lesz még rosszabb

A CGT szerdán az elektromos áram termelésének felfüggesztésével is fenyegetőzött, amennyiben a kormány nem vonja vissza a munkajogi reformot. A 19 atomerőműből eddig egyben, a közép-franciaországi Nogent-sur-Seine-ben szavazták meg a sztrájkot a dolgozók.

Szerdán és csütörtökön egyébként a vasutasok is sztrájkolnak, de a munkabeszüntetésben kevesebben vesznek részt, mint a múlt héten, a vonatok mintegy 75 százaléka közlekedik.

A munkajogi reform elleni tiltakozva több mint két hónapja tartanak az egyre gyakrabban erőszakos eseményekbe torkolló tüntetések Franciaországban.

A rohamrendőrség próbálja áttörni a finomítók körüli blokádokat Forrás: NurPhoto/Julien Pitinome/NurPhoto/Julien Pitinome