A török kormány panaszt tett egy texasi iskolahálózat ellen

Vágólapra másolva!
Hivatalos panaszt nyújtottak be a texasi hatóságoknál a török kormány ügyvédei, mert szerintük az egyik houstoni iskolahálózat kapcsolatban áll az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török ellenzéki politikussal.
Vágólapra másolva!

Az egyébként török gyökerű amerikaiak alapította houstoni központú iskolahálózathoz 46 texasi kampusz tartozik, s az ügyvédek panasza szerint diszkriminatív foglalkoztatási politikát alkalmaz - amerikai oktatók helyett illegálisan vesz fel török tanárokat és juttat előnyökhöz török gyökerű vállalkozókat -, valamint szoros kapcsolatban áll Fethullah Gülennel. A beadványban megfogalmazottak szerint az iskolahálózat egyenesen Gülen "meghosszabbított karja".

Politikai menekült

Fethullah Gülen Törökországban született vallástudós és prédikátor, aki a politikai támadások elől 2013-ban költözött az Egyesült Államokba, s ma Pennsylvania államban él. 2013 előtt Recep Tayyip Erdogan török államfő szövetségese volt, de egy korrupciós vizsgálat miatt elveszítette az elnök bizalmát. Erdogan ugyanis azzal vádolta meg, hogy ő áll a korrupciós vizsgálat hátterében, mert ennek révén szeretné megdönteni a kormányt. Gülen jelenleg a körözött terroristák listáján szerepel török földön, mozgalmát terrorszervezetnek minősítették, és 2016 elején egy török bíróság letartóztatási parancsot adott ki ellene. Ankara a kiadatását kéri Washingtontól. Gülen mindig cáfolta az ellene - és a mozgalma ellen - felhozott vádakat.

Boszorkányüldözés

A Texasi Oktatási Hivatalhoz szerdán benyújtott panasz, elemzők értékelése szerint, annak az erőfeszítésnek a része, amellyel a török államfő megpróbál leszámolni a Gülen-mozgalommal. Soner Tarim, az iskolahálózat igazgatója "boszorkányüldözésnek" minősítve a lépést leszögezte, hogy iskoláik a törvényeket betartva működnek, Alp Aslandogan, a Gülen-mozgalom amerikai szóvivője pedig a nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Erdogan elnök a texasi beadvánnyal üzenni akart a vele egyébként ellenséges török-amerikai közösségnek. Maga Gülen nem kívánta kommentálni az iskolahálózat elleni panaszt. Tavaly egyébként véleménycikket közölt a The Wall Street Journal hasábjain, s arra biztatta a muszlimokat, hogy vegyék fel a harcot a terrorizmus ellen. A kérdéses texasi iskolahálózat több mint harmincezer hallgatója elsöprő többségében afroamerikai és spanyolajkú, s az igazgató szerint sem nekik, sem a tanároknak egyáltalán nincs kapcsolatuk Gülennel.