Hadihajón regisztrálna menekülteket Olaszország

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Migrants and refugees are rescued during an operation at sea with the Aquarius, a former North Atlantic fisheries protection ship now used by humanitarians SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders), on May 24, 2016 in the Mediterranean sea in front of the Libyan coast. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Egy hadihajó vagy komphajó fedélzetén tervez regisztrációs központot (hot spot) létrehozni az olasz belügyminisztérium az észak-afrikai partokról folyamatosan érkező migránsok azonosításának felgyorsítására - írta kedden a La Repubblica című olasz napilap.
Vágólapra másolva!

Az újságcikk címe szerint a hot spotot az olasz haditengerészet 133 méter hosszú San Giusto nevű anyahajóján rendezik be.

A lap ugyanakkor a belügyminisztériumtól szerzett értesülésekre hivatkozva hozzáteszi, hogy egy nagy méretű komphajóról is szó lehet, amelyen egyszerre akár kétezer embert is tartózkodhat. A vízi jármű a Földközi-tengeren, olasz vizeken állomásozna. A tengerből kimentett emberek egy részét ide szállítanák egészségügyi ellenőrzésre és az első fényképes azonosításra. Az elképzelés szerint már a tengeri hot spoton különválasztanák a menedékkérelmük pozitív elbírálására jogosult menekülteket azoktól, akik erre nem számíthatnak. Utóbbiakat olyan olaszországi táborokba szállítanák tovább, ahonnan azután kitoloncolják őket.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az egyenesen a tengeren felállítandó hot spotról először Angelino Alfano belügyminiszter beszélt még áprilisban. Olaszországban tavaly november óta négy regisztrációs központ nyílt meg, kizárólag Dél-Olaszországban (Lampedusa és Szicília szigetén, valamint a szintén dél-olasz Pugliában), és júliusig még további kettőt kell létrehozni, az egyiket szintén Dél-Olaszországban, a másikat pedig a tervek szerint a tengeren. A La Repubblica úgy tudja, hogy a tengeri hot spot létesítését az olasz belügyi tárca az utóbbi héten felerősödött migrációs áradat miatt tartja szükségesnek.

Hét nap alatt mintegy 14 ezer menekült érkezett az olasz partokra.

Az év elejétől május végéig pedig több mint 47 ezer ember, ami csak négy százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában érkezettek számát.

Az olaszországi befogadóállomásokon jelenleg közel 120 ezer ember tartózkodik,

a legtöbbet közülük Szicília, Lombardia és Veneto tartomány fogadta be. Az olasz belügyminisztérium hétfői rendelkezése szerint további 5600 szálláshely szükséges, ezért az olasz megyéknek azonnali hatállyal hetven-hetven embert kell befogadniuk. Matteo Renzi miniszterelnök mindazonáltal hétfőn egy honlapján megjelent bejegyzésében kijelentette, hogy Olaszországban nincsen migrációs vészhelyzet és invázió, az érkezők létszáma "többé-kevésbé megfelel" az utóbbi években mérteknek. Az olasz kormányfő a sajtót és az ellenzéki pártokat felesleges félelemkeltéssel vádolta, azt állítva, hogy az ellenzéki politikusok így akarnak szavazatokat szerezni a vasárnap esedékes helyhatósági választásokon.

Matteo Renzi Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet