Megbukott a horvát kormány

Horizontal
Croatian Prime Minister designate Tihomir Oreskovic speaks during a press conference on December 23, 2015 in Zagreb. A coalition of conservative parties put forward Wednesday a pharmaceutical business executive, Tihomir Oreskovic, as a candidate for prime minister to salve Croatia's political standoff since inconclusive elections last month. / AFP / STR
Vágólapra másolva!
Megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic kormányfőtől a horvát parlament csütörtökön, ezzel automatikusan megbukott a kormány is.
Vágólapra másolva!

A 151 fős nemzetgyűlés 125 igen szavazattal 15 ellenében és két tartózkodással a kormányfő visszahívása mellett voksolt.

Előzmény

A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Tihomir Oreskovic ellen, akit egyébként korábban éppen a HZD javasolt erre a posztra.

A legtöbb parlamenti párt, köztük az ellenzéket vezető Szociáldemokrata Párt (SDP) és a nemzeti kisebbségek képviselők is Tihomir Oreskovic visszahívását támogatták és

előre hozott parlamenti választások kiírását követelték a csütörtöki vitában.

Visszahívták a horvát kormányfőt, ezzel egyidejűleg bukott a kabinet is Forrás: AFP/Str

Tihomir Oreskovic parlamenti felszólalásában beszámolt az elmúlt hónapokban végzett munkájáról és elutasította a HDZ vádjait. A bizalmatlansági indítványt benyújtó HDZ-és képviselők az indoklásban egyebek között felrótták Oreskovicnak, hogy a gazdasági és szociális ügyek, a munkahelyteremtés helyett főként azzal foglalkozott, hogy új vezetőket nevezzen ki a bűnüldöző szerveknél. Szerintük a kormányfő politikai feszültség alatt tartotta az országot annak érdekében, hogy nagyobb politikai hatalomra tegyen szert.

A HDZ vezette koalíció úgy ítélte meg, hogy

Oreskovic veszélyeztette az ország működését és pénzügyi stabilitását

"politikailag felelőtlen viselkedésével", például azzal, hogy politikai legitimitás nélkül kérte azoknak az embereknek a lemondását, akik őt megválasztották. Oreskovic két hete ugyanis lemondásra szólította fel mindkét helyettesét, arra hivatkozva, hogy a Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes, HDZ-elnök és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettes, a kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listája elnöke között kialakult személyes ellentét túl nagy teher a kormánynak és az országnak. Oreskovic felszólítása után a HDZ bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormányfő ellen.

Oreskovic csütörtöki beszédében azt hangoztatta,

leváltásának valódi oka az, hogy ő a nemzeti érdekek megvédésén munkálkodott.

Kiállt amellett, hogy folytatódjon a döntőbírósági eljárás a Mol-INA ügyben, és új tárgyalásokat kezdeményezett, ami egyeseknek nem felelt meg - hangsúlyozta. A miniszterelnök úgy vélte, kormánya egyének személyes érdekei miatt bukik meg, ha úgy dönt a parlament.

Oreskovic felszólalása után elhagyta az üléstermet.