Só és keksz volt a brüsszeli robbanóövben

Brüsszel, 2016. június 21. Gépfegyveres belga katonák és rendőrök zárják le a City 2 bevásárlóközponthoz vezető utat Brüsszel belvárosában 2016. június 21-én. A bevásárlóközpontot bombariadó miatt lezárták, a merényleteteknél használt robbanóövhöz hasonló szerkezetet viselő feltétezett gyanúsítottat elfogták. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Sót és kekszet tartalmazott a kedd reggel Brüsszel belvárosában elfogott, robbantás előkészítésével gyanúsított férfi robbanóöve.
Vágólapra másolva!

A La Libre Belgique belga napilap internetes kiadása ügyészségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az első kihallgatás alkalmával a 26 éves gyanúsított bevallotta: hogy egymaga találta ki a robbantásos merényletet és maga készítette a novemberi, Párizsban elkövetett merényleteknél is használt robbanóövekre hasonlító szerkezetet, amelybe sót és kekszet rejtett.

Gépfegyveres belga katonák és rendőrök zárják le a City 2 bevásárlóközponthoz vezető utat Brüsszel belvárosában Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Egymaga találta ki az egészet

Az ügyészség tájékoztatása szerint a J. B.-ként azonosított férfi elismerte: ő találta ki azt is, hogy hajnali fél hatkor elrabolták és a belvárosi bevásárlóutca legnagyobb áruháza előtt a derekán robbanóövvel kitették az autóból.

A beszámoló szerint az övet egy harmadik személy távirányítással hozta volna működésbe. A fiatalember azt is bevallotta, hogy ő volt az, aki értesítette a rendőrséget a várható robbantásról.

Arról is beszámoltak, hogy a rendőrség házkutatást tartott a gyanúsítottnál, ahol megtalálták a hamis bomba készítéséhez használt tárgyakat, de robbanószert vagy fegyvert nem találtak.

Elmondták, hogy a gyanúsított által megnevezett járművet – a rendszáma alapján – nem sokkal a bejelentést követően megtalálták Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében. Az autó tulajdonosát kihallgatás után szabadon engedték – tették hozzá.

Pszichiátriai kezelés alatt állt

Az ügyészség közölte: a pszichiátriai kezelés alatt is állt fiatalember nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. Korábban ő maga jelentkezett a rendőrségen azzal, hogy arra kérték fel, csatlakozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában.

Válságstáb és készültség

Kedd reggel bombamerénylet gyanúja miatt lezárták Brüsszel belvárosának egyik legnagyobb bevásárlóközpontját és környékét.

A rendőrség tájékoztatása szerint a reggeli órákban elfogott gyanúsítottnál talált robbanóövhöz hasonló szerkezetet az arra szakosodott speciális egységek megvizsgálták, de nem találtak benne robbanószerkezetet.

Brüsszel, 2016. június 21. Gépfegyveres belga katonák és rendőrök zárják le a City 2 bevásárlóközponthoz vezető utat Brüsszel belvárosában 2016. június 21-én. A bevásárlóközpontot bombariadó miatt lezárták, a merényleteknél használt robbanóövhöz hasonló szerkezetet viselő feltétezett gyanúsítottat elfogták Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Charles Michel miniszterelnök lemondta a keddi programjait, és válságstábot hívott össze. Az ülés után kijelentette: a biztonsági szolgálatok rendkívüli készültségben maradnak.

Beszámolók szerint a bevásárlóutca környékét lezárták, a forgalmat elterelték. A közeli Rogier metróállomáson a szerelvények nem álltak meg, a megálló nem volt látogatható. Brüsszel belvárosa felett rendőrségi helikopter körözött. A rendőrségi akciót követően a zárlatot feloldották.