Irakban segítenek a magyarok

Iraqi Yazidi refugees 2014, after Islamic State jihadists in Iraq. 
Jazidi Menekült irak
TOPSHOTS Young Iraqi Yazidi refugees fill bottles with water at the Newroz camp in Hasaka province, north eastern Syria, on August 14, 2014, after fleeing advances by Islamic State jihadists in Iraq. Nearly 1,000 Iraqi families have taken refuge in the Syrian province of Hasaka despite the raging civil war there that has ravaged the country since March 2011 and killed more than 170,000 people. AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Állandó képviseletet nyitott Erbilben az ökumenikus segélyszervezet, hogy biztosítsa az állandó humanitárius jelenlétet a térségben.
Vágólapra másolva!

Az iraki Erbilben megnyitott képviseleten tervezik meg és bonyolítják majd le a segélyprogramokat, bekapcsolódnak a segélyszervezetek közötti nemzetközi koordinációba is. Várakozásaik szerint kezdetben néhány ezer embernek tudnak állandó segítséget nyújtani, később ezt a számot szeretnék akár tízezerre növelni. Az iraki menekültek segítésére adománygyűjtést is indítanak.

Fontos az állandó humanitárius jelenlét a térségben Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósult humanitárius képviselet működését egy évre tervezik, de elképzelhető, hogy több év lesz belőle, ez függ a finanszírozási lehetőségektől is.

Azért választották Irakot, mert a szíriai és az iraki válság jelenti most a legnagyobb kihívást Európa számára, onnan érkezik a legtöbb menekült és migráns – mondta Lehel László, a szervezet elnöke. Jelenleg a határokon túl Ukrajnában és Afganisztánban működik még irodájuk.