Százezrek vonultak utcára a puccskísérlet miatt Isztambulban

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan támogatói török zászlókat lengetve a puccskísérlet ellen tiltakoznak az isztambuli Boszporusz-hídon
Vágólapra másolva!
Az erőszakos hatalomátvételek ellen tartott nagyszabású demonstrációt vasárnap köztársaság és demokrácia jelszóval a legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), a párt elnöke a puccsisták feletti ítélkezés jogállami keretek között tartását, továbbá a gondolat, a szólás és a gyülekezés szabadságának megőrzését szorgalmazta beszédében.
Vágólapra másolva!

Az isztambuli Taksim térre meghirdetett rendezvény kezdetén egyperces néma tiszteletadással emlékeztek a július 15-i puccskísérlet áldozataira, majd a tömeg elénekelte a török himnuszt. A kemalista Sözcü, de a Sabah című legfőbb kormánypárti napilap szerint is több százezren voltak jelen a megmozduláson.

Pártjelképek nélkül

A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy ne vigyenek magukkal pártjelképeket, csak nemzeti zászlókat és a Török Köztársaság megalapítóját, Mustafa Kemal Atatürköt ábrázoló posztereket, így a tér egésze a felhívásnak megfelelően piros-fehérbe öltözött.

Törökország világi jogállam

Kemal Kilicdaroglu, a CHP vezetője a beszédében kiemelte: a parlamenti pártok egyöntetűen elítélték a múlt pénteki puccskísérletet, ami egyfajta közös nevezőként kell hogy hozzájáruljon a politikai megbékéléshez.

Törökország ismét bebizonyította, hogy mennyire létfontosságúak számára a demokráciát garantáló világi jogállam alapelvei – tette hozzá a politikus.

Hangsúlyozta: egy ország gyűlölettel és dühvel nem irányítható, ezért a puccskísérlet résztvevői felett a jog keretei között kell ítélkezni. Az állam méltósága ezt követeli. A kínzás, az embertelen bánásmód, a fenyegetés a puccsistákkal egy szintre süllyeszti a vezetést, ami megengedhetetlen – fejtette ki. Mint fogalmazott:

a demokrácia nem csupán a szavazójog, hanem a gondolat, a szólás és a gyülekezés szabadsága.

Pártok, szakszervezetek, civil szervezetek

A CHP teljes parlamenti frakciója mellett civil szervezetek és szakszervezetek is képviseltették magukat az eseményen, amelyhez a CHP meghívására a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) több képviselője is csatlakozott, többek között Mehmet Müezzinoglu korábbi egészségügyi miniszter.

Se diktatúrát, se puccsot nem akarnak

A transzparenseken a következő feliratok voltak olvashatók: „Törökország szekuláris állam, és az is marad”,

„Vállvetve a puccs ellen”, „Mustafa Kemal katonái vagyunk”.

Ellenőrizték az embereket

A hatóságok a környéken fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be. A rendőrök a térre nyíló kereszteződésekben egyenként ellenőrizték az embereket. A tüntetésre a környező tartományokból is sokan érkeztek buszokkal.

Számtalan kisebb tüntetés volt már

A modern Török Köztársaság 1923-as megszületése óta a hadsereg úgy tartja, hogy ő Törökország világi rendjének őrzője és az államalapító örökségének folytatójaként a kemalista berendezkedés legfőbb letéteményese,

az Atatürk-alapította CHP ennek ellenére legfőbb ellenzéki pártként sem híve az erőszakos hatalomátvételnek.

A kisebb szabású demokráciatüntetések a múlt pénteki puccskísérlet óta egymást követik. Ezrek, de néhol tízezernél is többen vonulnak munka után a városok utcáira az ország egész területén. Felszólások és zenei együttesek tarkítják a hajnalig tartó tüntetést.