Menekültügyes lehet az ENSZ új főtitkára

GUTERRES, António FOTÓ ÁLTALÁNOS sajtótájékoztató SZEMÉLY KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA politikus CSELEKVÉS SZELLEMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS beszél
Genf, 2007. október 5. Antonio GUTERRES, az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR) újságírók kérdéseire válaszol 2007. október 4-én a szervezet egész héten át tartó tanácskozásának végén. (MTI/EPA/MARTIAL TREZZINI)
Vágólapra másolva!
António Guterres volt portugál kormányfő és az ENSZ volt menekültügyi főbiztosa a legesélyesebb arra, hogy az ENSZ új főtitkára legyen.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ főtitkári posztjára pályázó tizenkét jelölt következő meghallgatása péntekre várható, de a világszervezet diplomatái köréből származó sajtóhírek szerint a legesélyesebb jelölt a portugál António Guterres.

Ami már bizonyosnak látszik: sem női, sem kelet-európai vezetője nem lesz az ENSZ-nek. Holott sokáig nagyon esélyesnek tartották a bolgár Irina Bokovát, az UNESCO jelenlegi igazgatónőjét, Miroslav Lajcák szlovák külügyminisztert és Danilo Turkot, Szlovénia volt államfőjét. A tizenkét jelölt között egyébként hat férfi és hat nő van.

Antonio Gutterres 207-ben, az ENSZ menekültügyi főbiztosaként Forrás: MTI/Martial Trezzini

A világszervezet történetében először fordul elő, hogy a főtitkári posztot nem színfalak mögötti alkuk következtében nyeri el egy politikus, hanem az állást meghirdették és nyílt pályázaton lehetett jelentkezni. Előzetes meghallgatások után döntöttek a tizenkét végleges jelölt személyéről, akik pár héttel ezelőtt az ENSZ-közgyűlés termében nyilvános meghallgatáson vázolták programjukat, majd Biztonsági Tanács tagjai titkos szavazáson értékelték őket. A második meghallgatás most pénteken lesz, s a Biztonsági Tanács (BT) tagjai ismét titkos szavazással döntenek. A tizenöt tagú BT minden egyes tagjának egy voksa van, s érdekesség, hogy a szavazócédula szövege nem "igen" és "nem", hanem "bátorítom" és "nem bátorítom".

Az első meghallgatások utáni voksoláson António Guterres 12 "bátorítom" szavazatot és három tartózkodó voksot kapott.

A végső döntéskor az ENSZ BT öt állandó tagjának - Egyesült Államok, Oroszország, Egyesült Királyság, Franciaország és Kína - vétójoga van.