A briteknek 140 évbe telne regisztrálni a bevándorlókat

Brexit referendum - Situation in London Great Britain GB Brexit REFERENDUM SQUARE FORMAT
British nationals flag fly in front of the Big Ben clock tower in London, Britain, 24 June 2016. In a referendum on 23 June, Britons have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa
Vágólapra másolva!
Ha a brexittárgyalások után az Egyesült Királyságra nem vonatkozik majd a munkaerő szabad áramlása, akkor a mostani procedúra mellett a brit közigazgatásnak 140 évébe telne regisztrálni a szigetországban élő 3 millió uniós állampolgárt. 
Vágólapra másolva!

A jelenlegi adminisztrációs feltételek mellett

a brit közigazgatásnak 140 évébe telne regisztrálni a szigetországban élő európai bevándorlókat,

számolta ki a Migration Observatory, az oxfordi egyetem intézete.

3 millió embert kellene regisztrálni

Az Egyesült Királyságban 2016 elején az Európai Gazdasági Térség (EGT) több mint 3 millió állampolgára élt. A kutatás szerint ha ők mindannyian állandó tartózkodási engedélyt igényelnének, az a mostani procedúrával a brit közigazgatásnak szűk másfél évszázadnyi munkát jelentene, írja a Guardian.

Még szabadon letelepedhetnek

Az EGT tagjainak állampolgárai

jelenleg szabadon letelepedhetnek az Egyesült Királyságban és munkát vállalhatnak.

Ha az Egyesült Királyság és az Európai Unió a kilépési tárgyalásokon abban állapodnak meg, hogy a szigetországra nem vonatkozik majd többé a munkaerő szabad áramlása, a már ott élő külföldi munkavállalóknak legalizálniuk kell a jelenlétüket.

A Migration Observatory tanulmánya szerint

a regisztrációs folyamat szinte egész biztosan változni, egyszerűsödni fog, ha erre szükség lesz.

A brexittárgyalásokon múlik

Természetesen lehetséges, hogy az uniós állampolgárok a brexit után is szabadon letelepedhetnek és munkát vállalhatnak majd az Egyesült Királyságban (minden a brexittárgyalásokon fog eldőlni), ez esetben sem a bevándorlóknak, sem a közigazgatásnak nem lenne teendője.