A császári trón fogságában

AKIHITO
Járókelők nézik Akihito japán császár televíziós beszédét egy tokiói utcai képernyőn
Vágólapra másolva!
Akihito japán császár nem biztos abban, hogy hosszú távon el tudja látni uralkodói feladatát. Japánban több mint kétszáz éve nem mondott le uralkodó, ezt most a törvények sem teszik lehetővé.
Vágólapra másolva!

A 82 éves császár tízperces televíziós beszédet intézett a néphez. Ebben ugyan egyszer sem mondta ki a lemondás szót, de nyilvánvalóvá tette, hogy egyre nehezebbnek találja az uralkodói feladatokat, és

nem biztos abban, hogy azokat megfelelően el tudja látni.

Akihitónak állítólag nincsenek olyan egészségi gondjai, amelyek kikényszerítenék a gyors lemondást, de volt már szívműtétje, és kezelték prosztatarák miatt.

Járókelők nézik Akihito japán császár televíziós beszédét egy tokiói utcai képernyőn Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

Hetek óta a távozásáról beszélnek

Július közepe óta tartja magát a szóbeszéd Akihito távozásáról. Legutóbb két hete az NHK japán állami tévécsatorna számolt be erről az uralkodóházhoz közel álló forrásokra hivatkozva.

A hír úgy szólt, hogy a császár lemondási szándékát közölte Micsiko császárnéval és a fiával, az 56 éves Naruhito trónörökössel.

Mindketten tiszteletben tartják a döntését. Hozzátették ugyanakkor, hogy Akihito lemondási szándéka nem a közeli jövőre, hanem az elkövetkező évekre vonatkozik. A tervek szerint fokozatosan csökkentik majd az államfői tisztség miatt rá nehezedő terheket, ritkítják a hivatalos találkozókat, fogadásokat és utazásokat.

Ők ketten állítólag már mindent megbeszéltek Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Azonnal cáfolt az udvar

Megjelenésének másnapján cáfolta, minden valóságalapot nélkülözőnek nevezte a japán császári udvarmester helyettese a hírt, hogy Akihito császár távozni készül trónjáról. A 82 éves császár lemondása még a legbelsőbb körökben sem merült fel - adta hírül aznap az AFP francia hírügynökség tokiói udvari forrásokra hivatkozva.

1989 óta vannak a trónon Forrás: MTI/EPA/Pool/Hanaj Toru

Nem is tudna lemondani

A japán császár nem rendelkezik politikai befolyással, szerepe kizárólag jelképes, a Krizantém trónról való távozása mégsem egyszerű procedúra. A császári ház feladatait és jogait szabályozó jelenlegi törvényt ugyanis meg kell változtatni, mert nem szerepel benne a lemondás lehetősége.

Japánban egyébként több mint kétszáz éve nem mondott le uralkodó.

Akihito császár beszéde után Abe Sinzó miniszterelnök közölte, a kormány megvizsgálja, hogyan lehetne megoldani a helyzetet. A konzervatív miniszterelnök vezette kormányzat ugyanakkor ellenzi a lépést, mert attól tart, hogy uralkodóház jövőjéről és a női trónutódlásról szóló vitává terebélyesedhet a kérdés. Utóbbiról pedig hallani sem akarnak a konzervatívok.

Akihito császárt elsőszülött fia, az 56 éves Naruhito koronaherceg követi a trónon.

Az öröklési sorban második Naruhito öccse, Akisino herceg. A törvények szerint nők nem örökölhetik a japán koronát, ezért a koronaherceg lánya, Aiko hercegnő szóba sem jöhet trónörökösként.

Akihito 1989. január 7-én, az akkor 87 éves Hirohito császár halála után lépett trónra. Ő volt az első japán császár, aki ellátogatott Kínába, 1992-ben.