Öt napig sztrájkolnak a vasutasok Anglia délkeleti részén

Vágólapra másolva!
Az elmúlt ötven év leghosszabb vasúti munkabeszüntetése kezdődött Anglia délkeleti részén. Mintegy 300 ezer utast érint a sztrájk, több száz járatot kellett törölni miatta.
Vágólapra másolva!

Az RMT közlekedési szakszervezethez tartozó mozdonyvezetők vasárnap éjfélkor szüntették be a munkát a Southern vasúttársaság üzemeltetésében álló vonalakon, így tiltakoznak a munkakörük tervezett bővítése ellen.

Az anyavállalat, a Govia Thameslink vasúttársaság és a szakszervezet között egyebek mellett a mozdonyvezetők felelősségének növelése miatt mérgesedett el a vita.

A cég azt akarja, hogy új szerelvényein a vezető nyissa és zárja az ajtókat.

Jelenleg ötből három járaton a peronőr vagy a vonaton lévő személyzet felelős ezért. A szakszervezet szerint egy ilyen változtatás kockára tenné az utasok biztonságát a veszélyesen túlzsúfolt vonatokon és peronokon.

Az elhúzódó vita során a mozdonyvezetők április óta több egynapos sztrájkot is tartottak, ötnapos munkabeszüntetésre azonban 1968 óta nem volt példa. A munkabeszüntetés alatt a vasúttársaság tervei szerint 60 százalékosan fogják tudni tartani a menetrendet.

Egyes vonalakon azonban teljesen szünetel majd a közlekedés, míg más vonalakon csak 7.30 és 18 óra között járnak majd a vonatok.

A Southern a legjelentősebb vasúttársaság Sussex grófságban és Surrey grófság keleti részében, de üzemeltet járatokat a londoni Victoria pályaudvarra, Kentben, Hampshire-ben és Buckinghamshire-ben is.