Amerikai kommandósok segítenek Líbiában

Líbia
Egyelőre nincs béke Líbiában
Vágólapra másolva!
Először nyújtanak közvetlen szárazföldi támogatást az Iszlám Állam elleni offenzívához. Összehangolják az amerikai légicsapásokat és hírszerzési információkat szolgáltatnak. - 
Vágólapra másolva!

Névtelenül nyilatkozó amerikai és líbiai illetékesekre hivatkozva azt írta internetes kiadásában a Washington Post, hogy a kis létszámú elitegység jelenléte - a helyszínen tartózkodó brit katonák mellett - a tengerparti Szirt városánál elmélyíti a Nyugat szerepvállalását az Iszlám Állam ottani, legerősebb szárnya elleni harcban.

Robyn Mack, az amerikai hadsereg afrikai hadműveleti erőinek szóvivője azt mondta a lapértesülésre reagálva, hogy

A szélsőséges iszlamisták líbiai fellegvárának számító Szírt város Tripolitól, a fővárostól 450 kilométerre keletre fekszik. Az amerikai hadsereg augusztus elseje óta mér légicsapásokat az Iszlám Állam ottani állásaira, hogy támogatást nyújtson a líbiai egységkormány katonáinak a dzsihadisták elleni harcban.

Azóta amerikai gépek mintegy harminc célpontot támadtak.

Líbia mély káoszba süllyedt Moammer Kadhafi diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után. A kialakult hatalmi és biztonsági űr betöltésére hatalmi harc kezdődött a rivális milíciák között, megvetette a lábát az országban az Iszlám Állam is, az al-Kaidával szövetséges szervezetekhez hasonlóan. 2014 óta az országban két kormány és két parlament működött - az egyik a nyugati, a másik a keleti régiókban. Az ENSZ közvetítésével decemberben született megállapodás az elnöki tanács és az egységkormány létrehozásáról.