740 millió euróba került Belgiumnak a terror elleni harc

Charleroi, 2016. augusztus 6. Rendőrök a belgiumi Charleroi város rendőrsége előtt, ahol egy arabul kiabáló férfi bozótvágó késsel két rendőrnőt megsebesített 2016. augusztus 6-án. A támadó Allah Akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira és az egyik rendőrnő arcán mély vágásokat ejtett. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Belgium mintegy 740 millió eurót (nagyjából 230 milliárd forintot) fordított terrorellenes intézkedésekre az utóbbi két évben - jelentette hétfőn a helyi sajtó.
Vágólapra másolva!

Ezt az összeget jórészt a radikalizálódás és a terrorizmus felszámolását célzó, több brüsszeli városrészre kiterjedő, úgynevezett "Csatorna-terv" megvalósítására fordították:

  • az állambiztonsági szolgálatok megerősítésére,
  • a pályaudvarok biztonságának fokozására, valamint
  • felszerelések vásárlására

- közölte a Le Soir című belga napilap.

A novemberi párizsi merényleteket követően, februárban bejelentett terv értelmében jelentősen fokozzák a rendőri jelenlétet az érintett negyedekben (Molenbeek, Schaerbeek, Saint-Gilles, Anderlecht, Saint-Josse, Koekelberg és Laeken), újabb térfigyelő kamerákat szerelnek fel, továbbá ellenőrizni, illetve szabályozni fogják a muzulmán hitszónokok tevékenységét.

Rendőrök a belgiumi Charleroi város rendőrsége előtt, ahol egy arabul kiabáló férfi bozótvágó késsel két rendőrt megsebesített Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

"Belgium korábban nem vette komolyan ezt a fenyegetést, ezen a téren egyfajta értelemben a nulláról indultunk, és meg kellett hoznunk bizonyos intézkedéseket" - írta közleményében a belga kormány.
Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre muszlim terroristák, harminckét ember halálát okozva.

A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.