Észak-Koreában kivégezték a miniszterelnök-helyettest is

KIM Dzsong Un
Szöul, 2016. augusztus 31. Egy archív felvétel televíziós közvetítését nézi egy férfi Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőről (j2) és Kim Jong Dzsin észak-koreai miniszterelnök-helyettesről (b2) a dél-koreai főváros, Szöul központi pályaudvarán 2016. augusztus 31-én. Dél-koreai források szerint Észak-Koreában még júliusban kivégezték Kim Jong Dzsint, és a rezsim két további tisztségviselőjét átnevelő táborba küldték. (MTI/AP/Ahn Jang Dzsun)
Vágólapra másolva!
Újabb tisztogatási hullám kezdődhetett Észak-Koreában: szerdán dél-koreai források arról számoltak be, hogy Észak-Koreában még júliusban kivégezték Kim Jongdzsin észak-koreai miniszterelnök-helyettest, és a rezsim két további tisztségviselőjét átnevelőtáborba küldték.
Vágólapra másolva!

Jong Junhe, a dél-koreai országegyesítési tárca szóvivője egy sajtótájékoztatón számolt be az oktatási tárca vezetését is ellátó Kim Jongdzsin haláláról.

Egy névtelenül nyilatkozó dél-koreai tisztségviselő arról számolt be, hogy a miniszterelnök-helyettest néhány héttel korábban "párt- és forradalomellenes politikai agitátornak" bélyegezték, majd agyonlőtték.

Archív felvételen Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezető és az azóta kivégzett Kim Jongdzsin észak-koreai miniszterelnök-helyettes Forrás: MTI/AP/Ahn Jang Dzsun

A dél-koreai országegyesítési minisztérium azt is megerősítette, hogy két magas rangú észak-koreai tisztségviselőt átnevelőtáborba küldtek, köztük a két Korea közötti kapcsolatok egyik legfőbb illetékesét, Kim Jongcsolt.

Kivégzés légvédelmi rakétával

Előző nap a Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap arról számolt be, hogy nyilvánosan, légvédelmi fegyverrel végezték ki augusztusban Észak-Korea egyik korábbi mezőgazdasági miniszterét, valamint az oktatási tárca egyik munkatársát, aki elaludt egy Kim Dzsongun észak-koreai vezető elnökletével megtartott értekezleten.

Kim Dzsongun az apja halálát követő, 2011-es hatalomátvétele óta széles körű tisztogatást végzett a katonai és politikai vezetés soraiban. Nagynénje férjét, Dzsang Szongteket 2013 decemberében végeztette ki az államhatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával.