Donald Trump kitoloncolást ígért a bevándorlóknak

Donald J. Trump Phoenix Arizona Immigration Speech Horizontal Republican presidential nominee Donald Trump unveils his 10-point plan to crack down on illegal immigration during a campaigm event inside the Phoenix Convention Center on August 31, 2016 in Ph
Trump: Minden bevándorló menjen vissza!
Vágólapra másolva!
Falépítést és masszív kitoloncolást ígért az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó bevándorlóknak Donald Trump republikánus elnökjelölt az arizonai Phoenixben helyi idő szerint szerda este elmondott beszédében.
Vágólapra másolva!

Trump konkrét, egyebek között az illegális bevándorlás megfékezése érdekében tervezett intézkedéseinek egész sorát tárta az amerikaiak elé, amit már régóta vártak tőle. Másfél órás beszédében világossá tette: ha elnökké választják, akkor az első intézkedése az amerikai–mexikói határra ígért újabb falszakasz megépítése lesz, és ennek költségeit Mexikóval fizetteti ki. Majd – miután szerdán Mexikóvárosban a mexikói elnök meghívásának tett eleget – dicsérettel illette „Mexikó nagyszerű népét és vezetőit”, de kijelentette, hogy az elismeréstől függetlenül „száz százalékig ők állják majd a fal költségeit”.

Trump: Minden bevándorló menjen vissza! Forrás: AFP/David Cruz

„Még nem tudnak róla, de ki fogják fizetni a falat. Már az első napon megkezdjük egy áthatolhatatlan, magas, erőteljes, csoda szép déli határfal megépítését” – mondta. Hozzátette, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák majd,

föld alatti és feletti érzékelőket telepítenek,

őrtornyokat építenek annak érdekében, hogy távol tartsák a bűnözők kartelljeit. Ebben – mondta – összefog majd Mexikóval.

Nem enyhít

Beszéde tartalmából és a hangnemből egyértelművé vált, hogy Trump a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem enyhített a bevándorlással kapcsolatos szigorú tervein. Kijelentette, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodók számára

nem lesz amnesztia,

szó sem lehet helyzetük legalizálásáról, nem vállalhatnak munkát, és megvonják tőlük az eddig megadott juttatásokat is. „Megtörjük az amnesztiák és az illegális bevándorlás ördögi körét, azt üzenjük majd a világnak, hogy nem kaphatnak legális státuszt, állampolgárságot azok, akik illegálisan jöttek be az országba” – hangsúlyozta.

Megháromszorozza a létszámot

Trump azt ígérte, hogy mindennek érdekében elnökként megháromszorozza a bevándorlási hivatal munkatársainak létszámát, a határok mentén a már ott dolgozó húszezer rendőr mellé pedig további ötezret vesznek fel, és megreformálják a vízumrendszert, ezen belül megszigorítják a külföldiek vízumidőtartamának betartatását.

A legális bevándorlás kap elsőbbséget

– szögezte le.

Obamát és Hillary Clintont okolta

Trump ismét elmondta gyakran hangoztatott álláspontját, hogy Amerika érdekeit mindennél előbbre valónak tartja. Barack Obama elnököt és Hillary Clintont volt külügyminisztert – jelenlegi, demokrata párti vetélytársát – okolta az illegális bevándorlók elkövette erőszakos bűncselekményekért. Szerinte ugyanis mind Obama, mind Clinton támogatja a nyitott határok politikáját, eltűri, ha valaki a vízum érvényességének lejárta után is az Egyesült Államokban tartózkodik. Kijelentette: politikai ellenfelei az amnesztia hívei, és "veszélyes bűnözőket" bocsátanak szabadon.

Tudni véli Clinton terveit

Hillary Clintonról azt állította, hogy ha elnökké választják, akkor hivatala első száz napjában amnesztiát hirdet majd az illegális bevándorlóknak, megadja nekik a társadalombiztosítási kártyát, a betegbiztosítást és az időskori egészségügyi ellátást. "Mindennek tetejébe azt ígéri, hogy ellenőrizetlenül beengedi majd az alacsony képzettségű bevándorlókat. Ezáltal kevesebb munkahely marad az amerikai dolgozóknak, és alacsonyabb lesz a munkabérük, közöttük is elsősorban az afroamerikaiaknak és a spanyolajkúaknak" – mondta Trump.

Zéró tolerancia

A republikánus elnökjelölt felsorolt jó pár olyan esetet, amelyben illegális bevándorlók amerikaiakat gyilkoltak meg, majd később a pódiumra is szólított olyan embereket, akiknek a családtagjai az áldozatok között voltak. Trump leszögezte, hogy a bűncselekményeket elkövető illegális bevándorlók "zéró toleranciára" számíthatnak, a tömeges kitoloncolásról pedig így fogalmazott:

Hozzátette viszont: a kitoloncoltak visszajöhetnek az Egyesült Államokba, de csakis legális úton, az új bevándorlási rendszernek megfelelően kérelmezve a beutazást.