14 halott a Fülöp-szigeteki terrortámadásban

Davao, 2016. szeptember 2. Fülöp-szigeteki katona az előkelő Marco Polo szálloda előtti piacon elkövetett robbanás helyszínén Davaóban 2016. szeptember 2-án. A detonációban legkevesebb tíz ember életét vesztette, mintegy harmincan megsebesültek. A robbanás okát még nem tudni, egy rendőrségi szóvivő szerint azonban valószínűleg pokolgép lehetett. (MTI/AP/Manman Dejeto)
Vágólapra másolva!
Davao városában robbant bomba egy zsúfolt piacon. Rodrigo Duterte elnök is a városban volt, de messze a robbanástól. A merényletet terrortámadásnak nyilvánították, az Iszlám Állam szövetségese, az Abu Szajjaf csoport vállalta magára. Duterte úgynevezett törvényen kívüli állapotot hirdetett.
Vágólapra másolva!
Katona a robbantás helyszínén Forrás: MTI/AP/Manman Dejeto

Duterte elnökké választása előtt Davaóban volt polgármester, hétvégente most is hazajár a városba, ahol a lánya a polgármester, a fia pedig az alpolgármester.

A bomba egy luxusszálloda előtti, zsúfolt éjszakai piacon robbant.

A rendőrség szerint 14-en meghaltak, 67-en megsebesültek.

Martin Andanar elnöki szóvivő azt mondta, megtalálták a bomba maradványait a helyszínen. A merényletet terrortámadásnak nyilvánították.

Az elnök a merénylet helyszínén Forrás: AFP/Presidential Photographers Division/Robinson Ninal

Az elnök a merénylet után az egész országban törvényen kívüli állapotot hirdetett. Ez azt jelenti, hogy

a rendőrség bármikor kérheti a katonaság segítségét, ha biztonsági fenyegetésre gyanakszik.

Ugyanakkor nem jelent rendkívüli állapotot, és nem függesztik fel a szabadságjogokat. Hasonló állapot kihirdetésére volt már példa az országban: 2003-ban Gloria Arroyo akkori elnök Davao területére hirdetett törvényen kívüli állapotot, szintén egy terrortámadás után.

Davao Mindanao szigetén van, amelynek bizonyos területein iszlamista szélsőségesek folytatnak harcot már hosszú ideje. Nagyon erős a szigeten például az Abu Szajjaf csoport, amely a terrortámadások mellett arról is ismert, hogy

sokszor rabolnak el embereket (külföldi turistákat is), akikért aztán hatalmas váltságdíjat követelnek.

A mostani merénylettel is őket gyanúsítják.

Az Abu Szajjaf csoportot Abdurajak Abubakar Janjalani alapította 1991-ben, miután kivált a Moro Nemzeti Felszabadítási Front nevű szervezetből. Janjalani a Közel-Keleten kapott kiképzést, állítólag ismerte Oszama bin Ladent is. 1998-ban tűzharcban megölték, de a szervezet azóta is aktív. Több elemző szerint legalább ugyanannyira működik bűnbandaként, mint terrorszervezetként.

Kommandós Manilában, egy nappal a merénylet után Forrás: AFP/Noel Celis

A csoport vállalta is a felelősséget a merényletért. Szóvivőjük azt mondta, ez egy üzenet az elnöknek, hogy nem félnek tőle, és egy felhívás arra, hogy minden dzsihádista egyesüljön az Iszlám Állammal, amelynek ők is hűséget fogadtak.

Duterte azzal szerzett népszerűséget, hogy még polgármesterként kíméletlen harcot hirdetett a drogkereskedők ellen. Azt ígérte, elnökké választása után ezt az egész országra kiterjeszti. Többször buzdított kábítószer-kereskedők és drogfüggők meggyilkolására. Azt mondta: "ha ismertek egy függőt, menjetek, és öljétek meg ti magatok, mert ezt a szüleiknek túl fájdalmas lenne megtenni".

Jogvédők szerint Davaóban korábban is megtűrte halálosztagok tevékenységét. A drog ellen hirdetett háborújának már legalább 2000 áldozata van – köztük olyanok is, akik valószínűleg ártatlanok voltak.

Egyéb kijelentéseit is sokan bírálták. Beszélt többek között arról is, hogy a meggyilkolt újságírók "megérdemelték sorsukat". Egy börtönlázadás során megerőszakolt és meggyilkolt ausztrál misszionárius nővérről pedig azt mondta: olyan gyönyörű volt, hogy polgármesterként neki kellett volna "elsőnek lennie".