Terrorveszély miatt minden tömeggyűlést betiltottak Ankarában

Vágólapra másolva!
November végéig mindenfajta tömegrendezvényt betiltottak Ankarában. A kormányzó azzal indokolta a döntést, hogy információi szerint "betiltott terrorszervezetek támadásokra készülnek" a török fővárosban.
Vágólapra másolva!

Terrorveszély miatt másfél hónapra betiltottak mindenfajta tömeggyűlést és tüntetést nyilvános helyeken a török fővárosban, Ankarában, ahol az elmúlt hónapokban több súlyos terrorcselekmény történt.

A tilalmat Ercan Topaca ankarai kormányzó rendelte el hétfő este. Hivatala honlapján tudatta, hogy

november 30-ig tilos mindennemű gyűlés és demonstráció a nyilvános helyeken,

az utakon és utcákon, a tereken és a parkokban is.

A kormányzó a döntését azért hozta meg, mert olyan információk birtokába jutott, hogy "betiltott terrorszervezetek támadásokra készülnek" a fővárosban. Topaca az intézkedést a júniusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotra vonatkozó szabályokkal összhangban foganatosította.

Idén három merénylet volt

Az elmúlt egy évben Ankarában, illetve Isztambulban több súlyos terrorcselekmény történt. Legutóbb, október 8-án két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a fővárosban rendőrségi razzia közben, amely során mintegy 200 kilogramm robbanóanyagot találtak náluk.

Nyomozók helyszínelnek Ankarában 2016. március 14-én, miután az előző este robbanószerrel megrakott autó rohant bele egy buszba a török főváros központjában, a Kizilay téren Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Június végén az isztambuli repülőtéren történt robbantásban 45-en haltak meg. Március 13-án 35 emberéletet követelt egy terrorcselekmény Ankarában. Tavaly október 10-én pedig egy fővárosi vasúti pályaudvar melletti történt

két öngyilkos merényletben több mint százan haltak meg

- ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Törökország történelmében.