Blair: Katasztrófa a brexit, nem kizárt az új referendum

Brexit referendum - Situation in London Great Britain GB Brexit REFERENDUM SQUARE FORMAT
British nationals flag fly in front of the Big Ben clock tower in London, Britain, 24 June 2016. In a referendum on 23 June, Britons have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa
Vágólapra másolva!
Tony Blair szerint "katasztrófa" a brexitet, vagyis Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépését jelentő népszavazási eredmény, ezért nyitva kell hagyni egy új referendum lehetőségét, mert elképzelhető, hogy a választók meggondolják magukat. 
Vágólapra másolva!

Tony Blair volt brit miniszterelnök szerint "katasztrófával ér fel" a brit EU-tagságról tartott népszavazás eredménye, ezért "minden lehetőséget nyitva kell hagyni", beleértve az esetleges újabb népszavazást is, mivel nem kizárt, hogy a választók meggondolják magukat.

Tony Blair volt kormányfő szerint minden lehetőséget nyitva kell hagyni Forrás: AFP/2016 Getty Images/Adam Bettcher

Blair – aki 1997 és 2007 között töltötte be a kormányfői tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén – a BBC-nek azt mondta, a júniusi – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás idején "azt tudtuk, hogy mit nem szeretünk az Európai Unióban", de

a brit választók azóta sem kaptak részletes képet arról, hogy mi az EU-tagság alternatívája,

"hogy néz ki majd a realitás", miután Nagy-Britannia kilépett az unióból.

Brit zászlók lengenek a Big Ben előtt Londonban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Blair – aki fontolgatja visszatérését a brit politikába – hozzátette: ha az EU-val folytatandó kilépési tárgyalások eredményeként elért majdani egyezménynek olyan súlyos következményei lennének Nagy-Britanniára nézve, hogy ha a választók esetleg meggondolják magukat, akkor meg kell találni annak a módját, hogy e véleményüket kifejezésre juttathassák, akár egy új népszavazáson.

– fogalmazott a volt brit kormányfő. Hozzátette: nem lehet figyelmen kívül hagyni annak a 16 millió brit választónak a véleményét, aki a júniusi népszavazáson a bennmaradásra voksolt.