Itt az első eredmény: Hillary Clinton nyert, négyen szavaztak rá

2016.11.08. 07:05

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje első választási győzelmét aratta kedden Dixville Notchban.

Az északkeleti New Hampshire állam három településén kedden pontban nulla órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és elsőként Dixville Notchban eredmény is született. 

Nyolc választópolgár adta le a voksát, közülük  négyen Hillary Clintonra szavaztak. Két szavazatot kapott Donald Trump republikánus jelölt, egy-egy voksot pedig Gary Johnson, a Libertárius Párt elnökjelöltje és Mitt Romney, aki négy évvel ezelőtt volt a republikánusok elnökjelöltje. Az ő neve nem szerepel ugyan a szavazócédulán, de valaki ráírta. 

Az amerikai elnökválasztás első szavazója, Clay Smith voksol a New Hampshire állambeli Dixville Notchban november 8-án, röviddel éjfél előttForrás: MTI/EPA/Herb Swanson

A kicsiny Dixville Notch félúton fekszik Maine állam és a kanadai határ között, és összesen tizenkét lakója van. Minden elnökválasztáskor ez az első település, ahol voksolnak. Ez hagyomány, mégpedig 1960 óta, amikor a település mind a kilenc voksát Richard Nixonra adta le. 

A másik településen, Millsfieldben Donald Trump aratott elsöprő győzelmet: a huszonegy szavazatból tizenhatot szerzett meg, míg Clintonra négyen voksoltak, és valaki felírta a szavazócédulára Bernie Sanders vermonti szenátor nevét, aki a demokraták elnökjelöltségéért küzdött, de mivel nem ő lett az elnökjelölt, nem szerepelt a szavazócédulán. 

New Hampshire harmadik kicsiny településén, Hart's Locationben harmincegy szavazó él. Tizenheten Clinton mellett döntöttek, tizennégyen Trumpot választották. 

Mivel New Hampshire államban kormányzót is választanak, e három településen is voksoltak a kormányzóra, a győzelem a republikánus Chris Sununué lett.