Népirtás tört ki a Közép-Afrikai Köztársaságban

közép-afrikai köztársaság, Bangui, felfegyverkezett lakosok
Vágólapra másolva!
Tömeges vérontásig fajult két rivális fegyveres csoport összetűzése a a Közép-Afrikai Köztársaságban, a fulani népcsoport közel száz tagját gyilkolták meg a házról házra járó fegyveresek.
Vágólapra másolva!

Civileket mészároltak le a Közép-Afrikai Köztársaság Bria nevű városában, eddig a fulani népcsoport legalább 85 tagját gyilkolták meg egy fegyveres konfliktus kirobbanása után.

Nem kímélik a lakosságot

Az erőszak azután kezdődött, hogy a két fegyveres felkelői csoport - a zömében fulanikból álló Közép-Afrika Reneszánszáért Népi Front ( FPRC) és az Unió Közép-Afrika Békéjéért (UPC) között hétfőn harcok törtek ki Briában, mintegy 600 kilométerre a fővárostól.

Az FPRC kommandója a hét folyamán házról házra járt Briában, és

tucatjával ölt meg, rabolt el civileket, kifosztva otthonaikat

Betörtek egy kórházba is, ahol megakadályozták a fulani sebesültek ellátását, támadásaikban több tucatnyian megsérültek.

Felfegyverzett lakosok Baguiban, a köztársaság fővárosában - a kép egy korábbi konfliktus idején készült Forrás: AFP/Eric Feferberg

A fulanik szisztematikus gyilkolása miatt több mint 11 ezren menekültek el Briából –figyelmezettet Adama Dien, az ENSZ népirtás prevenciós tanácsadója. A harcok közben átterjedtek Bambari városára is.

Voltak szövetségesek is

A most egymásnak és a lakosságnak eső FPRC és az UPC tagjai egyaránt muszlimok.

a két csoport 2013-ban még a Seleka szövetség tagjaként, együtt harcolt

Francois Bozize korábbi elnök és keresztény milicája ellen. A vallási háború szintén rengeteg vérontással járt, és gyakorlatilag két részre, muszlim és keresztény közösségre osztotta a Közép-Afrikai Köztársaságot, emlékeztet cikkében a The Guardian.