Felgyújtották az egykori dél-koreai diktátor szülőházát

2016.12.01. 10:31

Tűz ütött ki Dél-Korea egykori diktátora, a jelenlegi elnök apja, Pak Csong Hi szülőházában, a rendőrség szerint gyújtogatás történhetett - közölték a helyi hatóságok csütörtökön. A rendőrség a környéken elfogott egy ismert gyújtogatót, akit egy 2012-es tűzesetért is felelőssé tettek. Akkor egy másik elnök szülőházát borította lángokba.

A tűz helyi idő szerint délután negyed négykor ütött ki Pak egykori otthonában, a Szöultól 260 kilométerre található Gumiban. Bár a lángokat 10 percen belül sikerült eloltani, az emlékmúzeumnak otthont adó épület nappalija porig égett a néhai elnök portréjával együtt - közölték a tűzoltók. Sérültekről nem érkezett jelentés. Pak Csong Hi szülőházát októberben 47 ezren keresték fel.

Leégett az épület egy részeForrás: MTI/AP/YONHAP/Pak Szun Ki

A rendőrség gyanúsítottja egy 48 éves szuvoni lakos, akit az események után őrizetbe vettek és kihallgattak. A férfi azt állította, hogy a tűz kigyulladása előtt nem sokkal érkezett Gumiba.

Megosztó személyiség

Pak Csong Hi 18 éven át vezette Dél-Koreát, miután 1961-ben katonai puccsal magához ragadta a hatalmat. A politikust 1979-ben saját biztonsági szolgálatának vezetője lőtte agyon. A megosztó elnököt sokan bírálták a demokrácia elnyomása miatt, míg hívei dicsérték az uralma alatti ütemes gazdasági növekedésért.

Most bukik meg a lánya

Eközben lánya, Pak Gun Hje jelenlegi elnök politikai pályafutásának legválságosabb időszakát éli. A dél-koreai ellenzék alkotmányos vádeljárás indítását tervezi Pak ellen, aki lehetővé tette, hogy barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil bármilyen hivatalos tisztség nélkül kormányzati döntésekbe szóljon bele. Emellett a gyanú szerint a szöuli kormány nagyvállalatokat vett rá arra, hogy pénzt utaljanak át alapítványoknak, amelyeket Csoj és családja irányított.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK