Fico szerint egység van a V4-ek közt kvótaügyben

Orbán Viktor; FICO, Robert; SOBOTKA, Bohuslav; SZYDLO, Beata
Varsó, 2016. július 21. Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökeinek találkozója után tartott sajtóértekezleten Varsóban 2016. július 21-én. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői többek között a brit népszavazás utáni európai helyzetről és az Európai Unió lehetséges megreformálásáról egyeztetnek. (MTI/EPA/Pawel Supernak)
Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a visegrádi országok egységesen elutasítják a kötelező migránskvótát, emellett kitartanak.
Vágólapra másolva!

A visegrádi csoport (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) egységes abban, hogy tagállamait senki nem kényszerítheti migránsok befogadására - jelentette ki az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója után Robert Fico szlovák miniszterelnök, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte pénteken.

A V4-ek egyetértenek

"A helyzet az, hogy a kötelező kvótákról egyforma a nézetünk, s kitartunk mellette" - mondta az éjjel befejeződött csúcstalálkozó után Robert Fico a hírügynökség azon kérdésére, amelyben Magyarország migránskvótákkal kapcsolatos álláspontját firtatták.

- mondta a szlovák miniszterelnök, aki szerint a javaslat alapján a tagállamok kezében lesz a döntés, hogy milyen módon vállalnak szolidaritást a migránsválság rendezésében.

Kezdik támogatni a rugalmas szolidaritást

A rugalmas szolidaritásként is emlegetett koncepcióról beszélve Robert Fico azt mondta, hogy kezd támogatásra lelni az unióban, de az elképzelés jövője már nem Szlovákia kezében van, tekintve, hogy decemberben lejár az ország soros uniós elnöksége.

Szlovákia és Magyarország bíróságra mentek

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei - minősített többséggel, Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia ellenszavazata, illetve Finnország tartózkodása mellett - 2015 szeptemberében hagyták jóvá azt a tervet, amelynek alapján az uniós tagországok között elosztanának 120 ezer - Európába érkezett - menedékkérőt. A döntéssel szemben tavaly decemberben Szlovákia és Magyarország is keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz. Ezek ügyében nem született döntés, a legutóbbi információk szerint a szlovák keresetben jövő nyárra várható ítélet.