Folytatódik Aleppó evakuálása

Evacuation of civilians in Aleppo Syria Aleppo 2016 civilians Assad regime forces siege evacuated december Iranian-led Shia militia
ALEPPO, SYRIA - DECEMBER 15: Civilians, trying to flee from East Aleppo that had been under siege by Iran led Shiite militias and Assad Regime forces, wait to be evacuated at Amiriyah District of Aleppo Syria on December 15, 2016. Mamun Ebu Omer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Néhány órás fennakadás után folytatódott hétfőre virradóra Aleppó keleti városnegyedeinek evakuálása.
Vágólapra másolva!

Az éjszaka folyamán mintegy 350 embert szállítottak el öt busszal a lázadók kezén lévő kelet-aleppói városnegyedekből - erősítették meg egybehangzóan hírügynökségek ENSZ-illetékesekre és segélyszervezetek képviselőire hivatkozva.

Szörnyű állapotban vannak

A szíriai válság fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni szervezet úgy tudja, hogy a buszkonvoj több órás veszteglés után megérkezett er-Rasidin településre.

Az evakuációban részt vevő orvosi csoport egyik tagja azt mondta, hogy az oda érkezettek szörnyű állapotban vannak,

nem ettek, nem ittak, vécére se mehettek, a gyerekek pedig megfáztak.

Megtámadták a buszokat

Előzőleg, vasárnap újraindult, majd

elakadt a felkelők és családjaik kiköltöztetése Aleppó keleti negyedéből, miután támadás ért az evakuáláshoz küldött öt vagy hat, még utasok nélküli autóbuszt.

Hogy kik gyújtották fel a buszokat, nem tudni. A kormánypárti Mayadeen szíriai tévécsatorna beszámolója szerint a magát korábban an-Núszra frontnak nevező lázadó csoport támadta meg a járműveket, a felkelők azonban ezt tagadták.

Két falut ürítenek ki cserébe

A szombati evakuálási megállapodás szerint első ütemben 1200 embert menekítenek ki Kelet-Aleppóból, cserébe ugyanennyien hagyhatják el a lázadók által ostromlott két idlíbi síita falut, Kefraját és al-Fúát. Összességében 2500 polgári lakos távozik a két faluból, és ugyanennyi Kelet-Aleppóból. Utána további 1500 fő hagyhatja el még Kefraját és al-Fúát, illetve a libanoni határnál fekvő, s a kormányerők által ostromlott Madajá és Zabadani településeket.