A terrorveszély miatt a védelmi költségvetés emelését kérte a francia vezérkari főnök

defence Horizontal
French marine commando attend a training course for combat first aid on November 30, 2016 in Plouhinec close to Lorient, western France. / AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
A terrorfenyegetettséggel szembeni hatékony fellépéshez a védelmi költségvetés fokozatos emelését kérte Pierre de Villiers tábornok, francia vezérkari főnök a Les Echos című francia gazdasági napilapban szerdán közzétett írásában.
Vágólapra másolva!

A francia hadsereg vezetőjétől szokatlan felhívás a hétfői berlini gázolásos merénylet kapcsán jelent meg. A vezérkari főnök szerint a védelmi büdzsét a GDP-arányos 2 százalékra kellene megemelni a jelenlegi 1,77 százalékról.

írta a tábornok, aki szerint "nem lehet egy háborút háborús erőfeszítések nélkül megnyerni".

A francia hadsereg vezetője nem először emelt szót a védelmi büdzsé emelése és annak érdekében, hogy a hadsereget az újfajta terrorfenyegetettségnek megfelelően átalakítsák.

A franciáké az egyik legnagyobb hadsereg Európában Forrás: AFP/Damien Meyer

Franciaország rendelkezik az egyik legnagyobb hadsereggel Európában, s az iszlamisták elleni nemzetközi koalícióban Irakban, Szíriában és más afrikai országokban is harcban áll.
Francois Hollande államfő a szerdai kormányülést követően személyesen válaszolt a vezérkari főnöknek.

"Jelenleg rendelkezünk a céljainkhoz szükséges eszközökkel, de a következő években további erőfeszítésekre lesz szükség" - mondta a köztársasági elnök újságíróknak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ötéves mandátuma idején folyamatosan emelkedett a védelmi tárca költségvetése.

Nem terveznek növelést

Franciaország a 2017-es költségvetésben 32,7 milliárd eurót, a GDP 1,77 százalékát irányozza elő védelmi kiadásokra, ami a 2016-os aránynak felel meg. A tavalyi iszlamista merényleteket követően 600 millió euróval, jövőre pedig 700 millió euróval emelkedik a védelmi tárca költségvetése, amelyből elsősorban azt a hadműveletet finanszírozzák, amelynek keretében mintegy 10 ezer katona segíti a rendőrök munkáját a francia utcákon az érzékenynek számító intézmények, vallási helyek, iskolák, repülőterek és pályaudvarok védelmében. A 2016-2019-es időszakban mintegy 3 ezer új munkahely jön létre a 200 ezer főt foglalkoztató francia hadseregnél.

A francia kormány korábban azt vállalta, hogy 2025-ig növeli 2 százalékra a védelmi büdzsét a NATO-tagság keretében.