85 évesen meztelenül játszott a gyönyörű és merész színésznő

Horizontal PORTRAIT-CLOSE-UP PERSON-CINEMA ACTRESS SMILING CAT PET
French actress Emmanuelle Riva poses with a cat at the Abbaye d'Ardenne in Saint-Germain-la-Blanche-Herbe, 08 November 2006. Born in 1927 Riva played among other in "Hiroshima mon amour" directed by Alain Resnais and "Three Colours: Blue" by Krzysztof Kieslowski. AFP PHOTO MYCHELE DANIAU / AFP PHOTO / MYCHELE DANIAU
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is megírta, néhány héttel 90. születésnapja előtt meghalt Emmanuelle Riva. Az egyik legnagyobb európai színésznő sokat játszott filmen és színpadon, de furcsa módon színpadon szinte minden szerepében óriási sikere volt, sok előadása a színháztörténet részévé vált, filmben viszont összesen négy filmjét lehet kétségtelenül halhatatlannak nevezni. Persze ez nem kevés, főleg, hogy milyen filmekről van szó. Az ötvenes évek végi Szerelmem, Hiroshima az egyik legnagyobb film, ami valaha készült, a Szerelem című Michael Haneke-remekműért pedig César-díjat kapott, sőt Oscar-díjra is jelölték. Ebben a filmben 85 évesen látható Emmanuelle Riva teljesen meztelenül. Szokatlan merészsége már a film cannes-i bemutatójakor is nagy visszhangot váltott ki.
Vágólapra másolva!

A hatvanas években két nagy filmszerepe volt: a Therese Desqueyroux, Francois Mauriac Nobel-díjas író regénye filmváltozatában volt a címszereplő, Georges Franju rendezte. És Melville Léon Morin, pap című filmjében ő volt Belmondo felesége. Ezután tulajdonképpen 40 évig ez a törékeny és gyönyörű színésznő igazán nagy filmszerepet nem kapott – egészen a Szerelemig.

Emmanuelle Riva Forrás: Origo

Emmanuelle Riva szülei olasz származásúak voltak, és nagyon szegények. Varrónőnek szánták, de ő már 10 éves korától amatőr színjátszókörökben szerepelt, és mindig is színésznő akart lenni. Az is lett. Felvették a párizsi Színiakadémiára, és nagyon hamar a legjobb színházakban és legjobb rendezőkkel dolgozott. Vele mutatta be Franciaországban először Claude Régy a Hazatérést, Harold Pinter talán legfontosabb darabját. (Claude Régy egyébként három éve, jóval túl a kilencvenedik évén, járt Magyarországon, Vidnyánszky Attila hívta el a MITEM-re). Régy egyébként más darabokban is rendezte Rivát, hasonló kivételes sikerrel. Az elmúlt évtizedek legjelentősebb francia rendezői, Jorge Lavelli, Georges Wilson vagy Jacques Lassalle is dolgozott vele. Roger Planchon színháztörténeti jelentőségű Dandin Györgyében ő volt a címszereplő anyósa. Claude Brasseur játszotta Dandin-t. A híres előadást elhozták a nyolcvanas évek végén Magyarországra is. Egyetlen színház tudta befogadni az előadást, mivel a végén mindent elönt a kútból kiömlő víz, és csak a Magyar Állami Operaház zenekari árkába tudtak megfelelő vízelvezető rendszert beépíteni. Claude Brasseur egyébként megbetegedett a pesti előadás előtt, és így maga a nagy rendező, Planchon játszotta Dandin-t, és a vele egykorú Emmanuelle Riva az anyósát. A kétezres évek elején Avignonban volt hatalmas sikere Rivának, Isabelle Huppert partnereként a Médeában.

Emannelle Riva 2006-ban Forrás: AFP/Mychele Daniau

Utoljára két éve játszott színpadon, 87 évesen. A Savannah Bay-ben. Ahogy első nagy szerepét, a Szerelmem, Hirosimát, ezt is, a Savannah Bay-t is Marguerite Duras írta.