Az osztrák elnök a nacionalizmus terjedésének feltartóztatását sürgette

VAN DER BELLEN, Alexander
Bécs, 2016. december 6. Alexander Van der Bellen újonnan megválasztott osztrák elnök sajtótájékoztatót tart Bécsben 2016. december 6-án. A Zöldek pártja által támogatott független jelölt december 4-én győzött az osztrák elnökválasztás elhalasztott második fordulójában. A májusi második forduló eredményét az alkotmánybíróság megsemmisítette. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Van der Bellen szerint Ausztria a bizonyíték rá, hogy le lehet győzni a jobboldali populizmust.
Vágólapra másolva!

A nacionalizmus terjedésének feltartóztatását sürgette hétfőn Brüsszelben Alexander Van der Bellen osztrák elnök , aki szerint

olyan vezetőkre lenne szükség az uniós tagállamok élén, akiknek meggyőződésük, hogy az európai projekt erősebbé teszi az országukat.

Az osztrák elnökválasztást a bevándorlásellenes riválisával szemben decemberben megnyerő Van der Bellen kijelentette, országa - mint fogalmazott - "bizonyíték arra, hogy le lehet győzni a jobboldali populizmust." Az államfő szerint amúgy nem létezik "általános recept" a nacionalizmus ellen.

Alexander Van der Bellen osztrák elnök Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Van der Bellen - aki Christian Kern osztrák kancellárral együtt tárgyalást folytatott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével - kijelentette: a Brexit "paradox módon" azzal az eredménnyel járt, hogy az osztrák lakosság elkezdte jobban értékelni az EU-tagság előnyeit.