Vágólapra másolva!
Alkotmányellenes a dél-afrikai kormány döntése arról, hogy az ország kilépjen a Nemzetközi Büntetőbíróság hatálya alól – döntött a legfelső bíróság.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002 júliusában hozták létre, és 124 tagállama van. Az ICC az első olyan állandó nemzetközi jogi testület, amely népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekben hivatott ítéletet hozni.

A Dél-Afrikai Köztársaság tavaly októberben jelezte az ENSZ-nek, hogy kilép a hágai bíróságot létrehozó Római Statútum hatálya alól; a kilépés idén októberben lépett volna érvénybe.

A hágai bíróság elé került többek között Vojislav Seselj, a Szerb Radikális Párt vezetője is Forrás: AFP/Valerie Kuypers

Phineas Mojapelo, a dél-afrikai legfelső bíróság tagja azonban szerdai döntésében utasította a kormányt, hogy vonja vissza a kilépési nyilatkozatot – jelentette a Reuters. Azt egyelőre nem tudni, hogy a bíróság fellebbez-e a döntés ellen.

Tavaly Dél-Afrika mellett két másik afrikai ország, Gambia és Burundi jelezte kilépési szándékát az ICC-ből. Pretoria ezt azzal indokolta, hogy a tagsága ellentétes diplomáciai immunitási törvényekkel. Az ICC ugyanis 2015-ben élesen bírálta Pretoriát, amiért a parancs ellenére nem vettél őrizetbe Omar Haszan al-Besir szudáni elnököt, akit népirtással és háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

Ha bekövetkezik, akkor a Dél-Afrikai Köztársaság, amelyik kilép a Nemzetközi Büntetőbíróságból.