Több mint 30 embert vettek őrizetbe terrorgyanúval Brüsszel repülőterén

Vágólapra másolva!
Egy hónap alatt több mint harminc embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Brüsszel repülőterén.
Vágólapra másolva!

A belga rendőrség november és december között vette őrizetbe a több mint harminc embert a brüsszeli Zaventem repülőtéren terrorizmus vagy a nemzetbiztonságot érintő egyéb fenyegetésekkel kapcsolatban - jelentette a De Standaard című belga napilap.

Fokozták a terrorellenes intézkedéseket

A hatóságok a tavalyi brüsszeli terrortámadásokat követően fokozták a terrorellenes intézkedéseket. Nagyjából 110 különleges kiképzésű rendőr állt azóta munkába, akinek a feladata a gyanúsan viselkedő személyek azonosítása.

Az elmúlt évben több ezer intelligens térfigyelő kamera felszerelésével erősítették meg a repülőterek és a főbb pályaudvarok biztonságát Belgiumban.

A járművek rendszámának azonosítására és arcfelismerésre egyaránt alkalmas kamerák olyan szoftverrel is el vannak látva, amely lehetővé teszi a gyanús viselkedés automatikus kiszűrését. Szakértők szerint a rendszer azonban még nem tökéletes, gyakoriak a téves riasztások.

A brüsszeli Zaventem repülőtér a tavaly márciusi terrortámadás után Forrás: AFP/Stringer

Mint arról az Origo is beszámolt, tavaly március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást követtek el, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.