Közel 70-en lettek rosszul a hamburgi repülőtéren

Hamburg, reptér, bezárás
Vágólapra másolva!
Közel 70-en lettek rosszul ma koradélután a hamburgi repülőtéren, ezért kiürítették az épületet és a járatokat is felfüggesztették ideiglenesen. Uruguay elnöke is ott ragadt, a közlekedés 14 óra körül helyreállt. Az okokat még vizsgálják, az első jelentések szerint valamilyen ingergáz került a szellőzőrendszerbe. 
Vágólapra másolva!

Valamivel fél egy után a hatóságok felfüggesztették a hamburgi reptér közlekedését, mert több utas rosszullétre panaszkodott. Az eset a biztonsági zónán belül történt, ahol a csomagokat vizsgálják át. A panaszok szédülésről, légszomjról és látási zavarokról szóltak.

Mentők és tűzoltók a terminálnál Forrás: MTI/AP/DPA/Axel Heimken

A bejelentés után több tucat mentő- és tűzoltóautó érkezett ki a helyszínre, a szervek első körben gázszivárgásra gyanakodtak. A járatok mozgását 12:32-től 13:45-ig korlátozták, a repteret kiürítették. A zár az érintett tömegközlekedési vonalakra is vonatkozott. A kiszivárgó hírek szerint a probléma egy kukában hagyott ingergáz-tubussal van összefüggésben, amely szivárgott, a légkondícionáló rendszerébe bekerülve pedig szétterült az épületben. A tűzoltóság jelzése szerint nem szándékos esetről van szó, a támadás lehetőségét kizárták.

A 68 sérültet a helyszínen elláták, de közülük 9 ember kórházi kezelésre szorult.

A kényszerintézkedések a kifutón érték Tabaré Ramón Vázquez Rosas-t, Uruguay elnökét, aki nem hagyhatta el a gépét. Az elnököt pénteken Hamburg polgármestere, Olaf Scholz (SPD) fogadta. Összesen 13 járat volt érintett az esetben, kettőt közülük Brémába irányítottak át.

Egy flakon is gyanús

A bérautóknak fenntartott parkolóknál egy fehér, kétliteres flakont is találtak, amelyet alufóliába csomagoltak, a kupakja pedig egy narancssárga ragasztószalaggal volt betekerve. A dolgozók ezt még vasárnap délelőtt jelentették, a rendőrség szerint a flakonban nem találtak robbanóanyagot.

A hamburgi repülőtér Németország ötödik legnagyobb reptere, évente közel 16 millió utast szolgál ki.