Az USA felfegyverezte a Fülöp-szigeteket

ISIS elleni harc, Fülöp-szigetek
Marawi, 2017. május 29. Szétlőtt ablaküveg a Fülöp-szigetek déli részén lévő Mindanao szigetén lévő Marawiban a kormányerők és az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló helyi szélsőségesek közötti összecsapások hatodik napján, 2017. május 29-én. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök május 23-án katonai közigazgatást vezetett be hatvan napra Mindanaón, azt követően, hogy a szigeten fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel is kapcsolatban álló Maute nevű muzulmán szélsőséges csoport harcosai között. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok több száz gépfegyvert és gránátvetőt adott a Fülöp-szigeteknek, hogy szembeszálljon az országban levő dzsihadista terroristákkal.
Vágólapra másolva!

Percenként több ezer lövés leadására képes gépfegyverekkel támogatta a Fülöp-szigeteket az Egyesült Államok, hogy az ország déli részén ténykedő terroristákkal szembeszálljon.

Manila a fegyvereket egy tízéves program keretében kapja, melynek összértéke 150 millió amerikai dollár. Az amerikai katonai tisztségviselők elmondták, hogy a fegyverek között egyebek mellett

négy M134D típusú géppuska, 300 gépfegyver és 100 gránátvető van, és mind új.

Ezek az eszközök megerősítik a Fülöp-szigeteki haditengerészet antiterrorista képességét és hozzájárulnak ahhoz, hogy megvédjék a műveletekben résztvevő katonákat az ország déli részén- írták a közleményben.

Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

A harc a 200 ezer lakosú Marawiban folyik, ahol

a Maute terrorcsoport tagjai elfoglaltak egy iskolát, egy templomot és egy börtönt pedig fel is gyújtottak. Továbbá több katolikus hívet és egy papot is túszul ejtettek, valamint saját harci állomásokat alakítottak ki a város több pontján is.

A fegyveresek a túszok megölésével fenyegetőznek, ha nem hívják vissza az ellenük kivezényelt kormányerőket. A hadsereg legalább száz katonát és kiképzett kommandóst küldött a városba.

Rodirgo Dutaerte a Fülöp-szigetek elnöke hadiállapotot hirdetett Mindanao szigetén és nem zárta ki azt sem, hogy az intézkedést az egész ország területére kiterjeszti, ha a dzsihadista fenyegetés tovább terjed.