Az oroszok szerint meghalt az Iszlám Állam vezetője

Iszlám állam vezetője Abu Bakr al-Baghdadi
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint Abu Bakr al-Bagdadi meghalt egy orosz légicsapásban május végén, az Iszlám Állam több magas rangú csoport parancsnokával együtt. A hírt korábban a szíriai állami tévé is közölte. A nyugati koalíció forrásai nem tudják egyelőre megerősíteni a al-Bagdadi halálhírét.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam tanácskozásra mértek légicsapást

Ha beigazolódik, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője meghalt, az hatalmas katonai sikert jelentene Oroszország számára, abban a hadjáratban, amit 2015 szeptembere óta folytat, hogy támogassa Bassar el-Aszad szíriai elnököt.

Abu Bakr a-Bagdadi egyszer jelent meg a nyilvánosság előtt: amikor 2014 júliusában, Moszulban bejelentette a kalifátus kikiáltását. Forrás: AFP/-

Az orosz minisztérium azt állítja, hogy május 28-án mértek légicsapást a Rakka déli részén tanácskozó Iszlám Állam-vezetőkre. A támadásban a minisztérium szerint szokatlanul sokan meghaltak, 30 középszintű harctéri parancsnok és 300 harcos. A tárca állítása szerint a likvidált személyek között volt

Abu al-Hadzsi al-Miszri, Rakka emírje, Ibrahim an-Naef al-Hadzs emír, a Rakkától Szuhna városáig terjedő terület parancsnoka, valamint Szulejmán as-Sauah, az ISIS biztonsági szolgálatának vezetője is.

A támadást akkor kezdték meg eltervezni, amikor azt az információt kapták, hogy az Iszlám Álam vezetői arról fognak tanácskozni, hogy hogyan vonják ki erőiket Rakkából, egy déli folyosón.

Az orosz hadsereg, a minisztérium szerint, előbb drónokkal felderítette a helyszínt, majd SU-34-es bombázókkal, és SU-34-es harci repülőgépekkel csapást mért az Iszlám Állam gyűlésére.

Különböző forrásokból úgy értesültek, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője is részt vett a találkozón, és meg is halt a támadásban.


Az orosz fegyveres erők előre értesítették az Egyesült Államokat a légicsapásról – számolt be többek között az AP.

A nyugati koalíció egyelőre nem tudja megerősíteni al-Bagdadi halálhírét

Ryan Dillon ezredes közleményében azt írja:

Az Iszlám Állam vezetőjének haláláról az elmúlt években többször is jelentek meg utólag meg nem erősített értesülések. Legutóbb a szíriai állami televízió állította azt, hogy az ISIS vezére egy Rakkára mért kemény légicsapás következtében meghalt.