Szintet lépne a volt mexikói first lady

Square Vertical Margarita Zavala, former member of the Mexican Congress and former first lady, during the Women's Forum in Mexico City on April 28, 2016 / AFP PHOTO / OMAR TORRES
Margarita Zavala
Vágólapra másolva!
A volt mexikói first lady, Margarita Zavala bejelentette pénteken, hogy kilép a pártjából, és függetlenként indul a jövő évi elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

A Mexikó élén 2006 és 2012 között álló Felipe Calderon feleségét a jövő év júliusában rendezendő elnökválasztás egyik nagy esélyesének tartják, népszerűségben csak Andres Manuel Lopes Obrador, Mexikóváros nacionalizmusba hajló baloldali polgármestere előzi meg, aki már kétszer is indult elnökválasztáson, de mindeddig sikertelenül. Minden jelölt neve azonban egyelőre nem ismert.

Margarita Zavala Forrás: AFP/Omar Torres

Az ötvenéves Margarita Zavala két éve harangozta be, hogy indulni fog az elnökválasztáson. Pénteken azonban bejelentette, hogy szakít a jobbközép ellenzéki Nemzeti Akciópárttal (PAN). Nem mondta ki ugyan, de utalt arra, hogy önállóan indul a választáson, amihez több százezer támogató aláírást kell összegyűjtenie.

Zavala a közelmúltban többször összekülönbözött Ricardo Anaya pártelnökkel, aki ugyancsak indulni szeretne az elnökválasztáson. Zavala bírálta a párttagokat, mondván alárendelik magukat a pártvezetőknek, akik választási szövetséget kötöttek a balközép ellenzéki Demokratikus Forradalmi Párttal (PRD) és a Polgári Mozgalommal, és így nem lesz belső elnökjelölti választás a PAN-ban. A volt first lady szerint a PAN ugyanolyan antidemokratikusan működik, mint az általa korábban sokat bírált PRD.