Karácsonyi fegyverszünetet hirdettek a Fülöp-szigeteki kommunista lázadók

ISIS elleni harc, Fülöp-szigetek
Fülöp-szigeteki katonák menetelnek az ország déli részén lévő Mindanao-szigeti Marawi városban 2017. május 25-én. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök május 23-án katonai közigazgatást vezetett be hatvan napra Mindanaón. Az elnök azt követően hirdetett ideiglenes statáriumot, hogy a szigeten fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel is kapcsolatban álló Maute nevű muzulmán szélsőséges csoport harcosai között.
Vágólapra másolva!
A lázadók is békében szeretnék ünnepelini a karácsonyt.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal korábban a Rodrigo Duterte elnök is bejelentette a hagyományos fegyverszünetet a december 24. és január 2. közötti időszakra.

A maoista fegyveresekből álló Új Népi Hadsereg (NPA) szóvivője, Jorge Madlos a Kommunista Párt fegyveres szárnyának honlapján közölte, hogy

Hozzátette, hogy a gerillák "nagy fokú éberséget fognak tanúsítani, és felkészülnek az ellenséges fegyveres erők minden akciójára vagy mozgására".

"Forrás: MTI/EPA/Jeoffrey Maitem "

A fegyverszünet Duterte szerint a Fülöp-szigetekiek számára lehetőséget teremt arra, hogy nyugalomban ünnepelhessék meg a karácsonyt. Az elnök decemberben

megszakította a béketárgyalásokat a lázadókkal,

mivel azok a tárgyalások ideje alatt támadást hajtottak végre. Duterte végül hivatalosan terroristáknak nevezte őket, azóta kiéleződött a két oldal közti ellenségesség.

A Fülöp-szigeteki kormány és az NPA az 1980-as évek óta hirdet hagyományosan karácsonyi fegyverszünetet, ekkor egyeztek meg először abban, hogy béketárgyalásokat kezdenek. A hagyomány akkor is folytatódott, amikor az egyezkedések megakadtak, sőt most is, amikor Duterte meg is szakította őket.

Az NPA, amelynek a kormányhadsereg szerint mintegy négyezer harcosa van, 49 éve vív fegyveres harcot a hatóságok ellen, és ennek eddig több mint 40 ezer halálos áldozata volt.