Elutasították a bizalmatlansági indítványt, marad a román kormány

román parlament
A román képviselőház.
Vágólapra másolva!
Nem kapta meg a szükséges többséget a román parlamentben az ellenzéknek a kormány ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványa. A tömegtüntetések hatására a kabinet időközben hatályon kívül helyezte a Btk.-t módosító rendeletet, ami miatt az ellenzék az indítványt tette.
Vágólapra másolva!

Elutasította a román parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyet azért terjesztettek be a kormány ellen, mert az módosította a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást, a lépés miatt pedig Romániában nyolc napja tartanak a kormányellenes tüntetések.

A demonstrációk hatására a kabinet időközben hatályon kívül helyezte a Btk.-t módosító rendeletet.

Az ellenzék által február 1-jén beterjesztette bizalmatlansági indítvány mellett 161 törvényhozó voksolt, ami nem volt elég a kormánybuktatáshoz, hiszen ehhez 233 szavazat kellett volna.

Nem kapta meg a szükséges többséget a parlamentben az ellenzék indtíványa Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

A román kormányzó pártok résztvettek az indítvány vitáján és a szavazáson, hogy biztosítsák a parlament határozatképességét, de nem éltek szavazati jogukkal.

A kormánykoalíciót a parlamentben támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői és szenátorai is tartózkodtak.

Hivatali visszaéléssel vádolták a kormányt

A Ne emeljétek törvényerőre a lopást Romániában című bizalmatlansági indítvány szövegében az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy belföldi és külföldi intézmények döntéseire hivatkozva és ezek mögé bújva,

a Btk. módosításával.

Az ellenzék szerint a kormány hivatali visszaélést követett el a rendelet elfogadásával, és ezt igazolja - állítja az ellenzék -, hogy annak szövegébe olyan paragrafust foglaltak bele, ami felmenti a kabinet tagjait a jogi felelősségre vonás lehetősége alól.

Az ellenzék szerint a kormány azért fogadta el a rendeletet, valamint a közkegyelemről szóló törvénytervezetet, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE több elítélt vagy korrupció miatt bűnvádi eljárás alatt álló vezetője kiszabaduljon a börtönből, illetve enyhébb büntetést kapjon.

Megértették az utca hangját

Sorin Grindeanu miniszterelnök elmondta, megértette az utca hangját, és

többet nem fog a kabinet ehhez hasonló kezdeményezéseket elfogadni.

Hozzátette: kormányfőként részt akar venni a társadalmi béke helyreállításában, amire nagy szüksége van az országnak. A miniszterelnök okafogyottnak nevezte az ellenzék bizalmatlansági indítványát.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke ismét megerősítette, hogy a pártja teljes mértékben kiáll a január elején hivatalba iktatott Grindeanu-kormány mellett, amely szerinte megerősödve került ki az elmúlt napok vitáiból és az újabb bizalmi szavazásból.

Az alkotmánybíróság elutasította az óvásokat

Mint arról az Origo is beszámolt, még a parlamenti szavazás előtt elutasította a román alkotmánybíróság azokat az óvásokat, amelyeket a legfelső bírói tanács, illetve Klaus Iohannis államfő terjesztett a testület elé a kormány - időközben hatályon kívül helyezett - rendelete miatt.

Az alkotmánybíróság szerdán csak azt elemezte, hogy jogosult volt-e a kormány sürgősségi rendelettel módosítani a Btk.-t.

A sürgősségi rendeletet tartalmi szempontból az ombudsman alkotmányossági óvása nyomán csütörtökön vizsgálja meg a taláros testület.