Mindenkit megdöbbentett a francia kommunista elnökjelölt döntése

Jean Luc Mélanchon francia elnökválasztás francia radikális baloldali politikus
PARIS, FRANCE - APRIL 17: Founder of the left wing movement 'La France Insoumise' and candidate for the 2017 French Presidential Election Jean Luc Melenchon holds a meeting aboard a barge on the Canal de l'Ourcq, sailing from the suburbs to Paris on April 17, 2017 in Paris, France. France will go to the polls on April 23 to decide their next President. (Photo by Julien de Rosa/IP3/Getty Images)
Vágólapra másolva!
19,6%-ot ért el a kommunista jelölt Franciaországban, az elnökválasztás első fordulójában. Nem jutott be a döntő, második fordulóba, de ilyen jó eredményt radikális baloldali jelölt utoljára a hatvanas években ért el Franciaországban. Mélanchon mégsem volt jókedvű, sőt beszélni is alig akart, azt hajtogatta, hogy várjuk meg a hivatalos végeredményt.
Vágólapra másolva!

Ami a közvéleményt megdöbbente: Mélanchon nem hajlandó szavazóit felszólítani, hogy ne a radikális jobboldali jelöltre szavazzanak.

Jean-Luc Mélanchon Forrás: Getty Images/Julien de Rosa / IP3/Julien De Rosa

Ezt még a konzervatív Le Figaro is furcsállta. Mélanchon ezzel hosszú évek politizálását árulta el, hiszen

mindig arról beszélt, hogy a radikális baloldalnak a fő feladata a radikális jobboldal elleni küzdelem, mindent el kell követni, hogy Marine Le Pen és a Nemzeti Front ne kerüljön hatalomra.

Most viszont arról beszélt, hogy Macron sem jobb Marine Le Pennél.

Marine Le Pen Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

Emmanuel Macron egyébként furcsán viselkedett a számára győzelemmel véget ért estén. A volt szocialista miniszter, egykori bankár elment barátaival az egyik drága párizsi étterembe ünnepelni. Színészek, újságírók, sztárok társaságában. Ezt két okból kifogásolták sokan. Egyrészt azért, még nem ő az elnök,

az ilyen ünnepségekkel a hagyomány szerint Franciaországban megvárják a második fordulót.

Másrészt a baloldal éveken át Nicolas Sarkozy szemére vetette, hogy 2007-es győzelme (tényleges, második fordulóbeli győzelme) után elment a show-világ kedvenc éttermébe ünnepelni. Most Macron ugyanazt tette.

Emmanuel Macron Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Macron és a második Marine Le Pen között már elkezdődött a veszekedés, és bár voltak, akik mást tippeltek, de Macron vállalja a televíziós vitát Marine Le Pennel.

A harmadik egyébként a jobbközép Francois Fillon lett. Sok felmérés szerint a franciák valójában őt tartották a legalkalmasabb elnökjelöltnek, de felesége botrányos foglalkoztatása miatt nem jutott be a döntő, második fordulóba.

Francois Fillon volt francia miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Köztársaságiak párt elnökjelöltje elismeri vereségét a francia elnökválasztás első fordulója után Párizsban 2017. április 23-án Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Így az V. köztársaság történelmében először, tehát közel 60 éve, most fordult elő először, hogy a konzervatív jelölt nem jutott túl az első fordulón. Francois Fillon egyébként elismerte a vereségét, bejelentette, hogy ő Macronra fog szavazni a második fordulóban, és kétségtelenül korrekt módon azt mondta: mindenről ő tehet, ez az ő személyes veresége.