Lekerülhet a napirendről a skót függetlenségi népszavazás

Scotland's First Minister Nicola Sturgeon answers questions from the audience following her speech at University College London on February 11, 2015. AFP PHOTO / POOL / ANDREW MATTHEWS
Vágólapra másolva!
A skót miniszterelnök szerint egy időre lekerülhetne a napirendről az újabb népszavazás Skócia függetlenségéről, ha az Egyesült Királyság úgy lép ki az Európai Unióból, hogy megőrzi hozzáférését az EU egységes belső piacához.
Vágólapra másolva!

Nicola Sturgeon a BBC rádió skóciai regionális hírmagazinjának pénteki adásában kijelentette: a skót kormány politikájának "általános iránya továbbra is a függetlenség felé mutat", de ezt "rövid távon félre lehet tenni" bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Nicola Sturgeon Forrás: AFP/Andrew Matthews

Sturgeon a legfontosabb feltételnek a brit politikai köznyelvben "soft brexitként" meghonosodott forgatókönyv megvalósulását nevezte. Ez azt jelentené, hogy jóllehet a brit EU-tagság megszűnik, de megmaradna a hozzáférés az Európai Unió egységes belső piacához.

A skót kormányfő hangsúlyozta azonban: az általa előnyben részesített megoldás változatlanul az, hogy Skócia független országként az EU teljes jogú tagja marad.