A rendőrséget vetik be a szmog ellen

Peking, szmog
Peking, 2017. január 4. Védőmaszkot viselő turisták a Tiananmen téren, amikor füstköd lepi el Peking belvárosát 2017. január 4-én. A súlyos légszennyezettség miatt Kína északi részén iskolákat zártak be, repülőjáratokat töröltek. (MTI/AP/Andy Wong)
Vágólapra másolva!
Környezetvédelmi rendőrségi egységet hoznak létre Pekingben, amelynek a kínai fővárost ellepő mérgező szmog elleni fellépés lesz a feladata.
Vágólapra másolva!

Az egység felkutatja majd a légszennyezésért felelős helyi forrásokat, többek között a nyitott grillsütővel rendelkező utcai árusokat, szemétégetőket és aszfaltmentes útszakaszokat – idézte az Új Kína hírügynökség alapján Kaj Csi ügyvezető polgármestert a BBC.

A városvezető emellett azt is megígérte, hogy még az idén 30 százalékkal csökkentik a szénfogyasztást.

Védőmaszkot viselő turisták a Tiananmen téren Forrás: MTI/AP/Andy Wong

Pekingben olyan rossz a levegő, hogy a helybéliek közül sokan már napok óta ki sem lépnek a lakásból.

A közvélemény sürgeti a kormányzatot, hogy tegyen valamit a szmog ellen, elsősorban a szénfűtésű erőművek felváltásával. Pillanatnyilag ezek az áramtermelés elsődleges forrásai Kínában.

Bezárják a város széntüzelésű erőművét a fűtési szezon végén Forrás: MTI/AP/Andy Wong

Pekingben egyetlen ilyen erőmű van, ezt azonban a tél – és a fűtési szezon – végén bezárják, jelentette be a polgármester. Emellett kitiltanak majd a forgalomból 300 ezer öreg autót is. Be fogják zárni a legszennyezőbb gyárakat is, kétezer másikat pedig úgy alakítanak át, hogy teljesíteni tudja a környezetvédelmi feltételeket.

A város iskoláinak és óvodáinak egy részét légtisztítóval szerelik majd fel, de egyelőre csak annyit tehetnek, hogy nem engedik ki a szabadba a gyerekeket.