Három hónapon belül visszafoglalhatják Moszult

conflicts Horizontal
Iraki rendőrök Moszultól délre
Vágólapra másolva!
Moszul keleti részének már legalább 80 százalékát visszafoglalták az iraki kormányerők az Iszlám Állam terrorszervezettől - közölte az iraki terrorellenes erők (CTS) szóvivője. Egy iraki tábornok szerint a város három hónapon belül a kezükben lesz.
Vágólapra másolva!

Az iraki kormányerők és a vele szövetséges milíciák októberben, az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi katonai koalíció támogatásával indítottak offenzívát Ninive kormányzóság központja, Moszul felszabadításra, amely az utolsó nagyobb város Irakban az Iszlám Állam ellenőrzése alatt.

Vasárnap - az offenzíva kezdete óta első alkalommal - az iraki különleges erők elérték a Moszult kettészelő Tigris folyó partját.

Október óta ostromolják Moszult Forrás: AFP/Ahmad Mousa

Szabáh al-Nománe, a CTS szóvivője szerdán azt mondta, Kelet-Moszul 80-85 százalékát sikerült visszavenni a dzsihadistáktól. Moszul nyugati oldala viszont - ahol a nemzetközi repülőtér és az óváros is található - egyelőre továbbra is teljes mértékben az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll.

Talib Sagati altábornagy az AP-nek adott interjúban úgy vélekedett, lehetséges a város három hónapon belüli teljes visszafoglalása, de nehéz pontos határidőt szabni, mert Moszulban nem hagyományos hadviselés folyik.

A dzsihádisták gerilla-hadviselésének alapvető rész autóbombák robbantása, ezek azonban az utóbbi időben alig felükre csökkentek.

Az iraki kormányhadsereg sikeréhez elengedhetetlen, hogy további támogatást és fegyverzetet kapjanak az amerikaiak vezette koalíciótól, hangsúlyozta a főtiszt. Moszul ostromának kezdete óta a koalíció több ezer légicsapást hajtott végre Irak második legnagyobb városában és annak környékén.