Az Iszlám Állam forgalmas térre küldte az isztambuli merénylőt

Horizontal
Turkish special force police officers and ambulances are seen at the site of an armed attack January 1, 2017 in Istanbul. At least two people were killed in an armed attack Saturday on an Istanbul nightclub where people were celebrating the New Year, Turkish television reports said. / AFP PHOTO / YASIN AKGUL
Vágólapra másolva!
Nem a Boszporusz partján fekvő Reina klub volt a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet eredeti célpontja, hanem a Taksim tér – számolt be a terrorista, Abdulgadir Masharipov első kihallgatásáról a Hürriyet című török lap írt szerdán rendőrségi forrásra hivatkozva. A merénylő azért választott másik célpontot, mert a téren sok volt a rendőr, a klub előtt csak egy állt.
Vágólapra másolva!

Az üzbég férfi azt vallotta, hogy a támadásra szólító parancsot az Iszlám Állam szíriai központjából, Rakka városából kapta. Masharipov elmondta: szilveszter estéjén

először a Taksim térre ment, ahol látta, hogy a török rendőrség nagy erőkkel van jelen, és ezért nem fogja tudni végrehajtani a tervezett merényletet.

A Taksim egyébként Isztambul egyik legforgalmasabb tere, szinte állandóan tele van emberekkel.

Túl sok katona volt a téren Forrás: AFP/Yasin Akgul

A klub előtt csak egy rendőr állt

A férfi kapcsolatba lépett a rakkai parancsnokkal, aki másik helyszín kiválasztására kérte. Masharipov ezután taxiba szállt, és este 10 óra tájban végighajtatott a Boszporusz európai oldalán. A Reina klubot választotta, mert – mint fogalmazott – az nem tűnt túlságosan biztosítottnak.

A férfi ekkor ismét felhívta a rakkai parancsnokot, aki jóváhagyta az új helyszínt.

Ezt követően taxival visszament a Zeytinburnu körzetben található lakására, ahol magához vette a gépkarabélyát és a villanógránátokat.

Masharipov mindössze néhány perc alatt 39 embert mészárolt le a szórakozóhelyen, köztük sok külföldit, és további 69 embert megsebesített.

A török metropoliszt szilveszter éjszaka 25 ezer rendőr védte,

de a Reina bejáratánál csak egy rendőr állt.

Az a nyilvánosan elérhető videó, amelyet az elkövető önmagáról készített a Taksim téren, egy korábbi terepszemle eredménye. Masharipov a felvételt az Iszlám Államnak is elküldte.

39 ember halt meg a támadásban Forrás: AFP/Ihlas News Agency

Az al-Kaida képezte ki

Az üzbég férfi a kihallgatás során azt is elárulta, hogy

Afganisztánban az al-Kaida terrorcsoporttól kapott fegyveres kiképzést, az Iszlám Államhoz később szegődött.

Törökországba 2016 januárjában érkezett Iránon keresztül abból a célból, hogy idővel majd ő is csatlakozik a dzsihadistákhoz Szíriában. Masharipov feleségével és két kisgyerekével a közép-törökországi Konya városában telepedett le.

Az a külvárosi lakás, ahol Masharipovot hétfő éjszaka elfogták egy iraki férfi és három afrikai nő társaságában, az Iszlám Állam egyik "biztonságos háza" Isztambulban. A terrorszervezet ott várakoztatja a Szíriába vagy Irakba készülőket.