Rezsitartozás miatt gyerekeket foglalnak le Oroszországban

Vágólapra másolva!
Oroszország egyik járásában állami hivatalnokok gyerekeket vesznek gondozásba, amíg a szülők ki nem fizetik rezsihátralékukat. A hivatalos magyarázat szerint ez a gyerekek érdeke, de az orosz gyermekjogi ombudsman szerint a gyakorlat jogsértő, ráadásul embertelen is.
Vágólapra másolva!

Akár a kiskorú gyerekeket is lefoglalhatják a szülőktől a rezsitartozás fejében az egyik oroszországi körzet állami hivatalának rendelete alapján. A zelenogradi járásban

tavaly év végén tizenegy kisgyereket vettek el erőszakkal a szüleiktől azért, mert nem rendezték idejében a gáz- és villanyszámlájukat

– közölte felháborodva az orosz gyermekjogi ombudsman, aki vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Jogsértő, ráadásul embertelen is

Anna Kuznyecova egy napokban kézhez kapott panasz kapcsán fakadt ki, amely szerint a Tatár Köztársaság keleti körzetében ideiglenes állami gondozásba helyeznek gyerekeket mindaddig, amíg a szülők nem törlesztik a rezsitartozásukat.

Szerinte az effajta zsarolás nem csupán törvénybe ütköző, de embertelen is.

A körzet közigazgatási hivatala még a múlt évben szólította fel az ingatlankezelő vállalatokat, hogy jelezzék az illetékes hatóságoknak, melyek azok a kisgyermekes családok, amelyeknek fizetési elmaradásaik vannak a közüzemi díjak terén. Jelenleg száz ilyen család szerepel a nyilvántartásban.

Megmagyarázták: a gyereknek így jó

A közigazgatási elnök azzal magyarázza az intézkedést, hogy

mivel a lakásokban a szolgáltatók kikapcsolják a gázt, a villanyt és a központi fűtést, a szülők nem képesek kellőképpen gondoskodni a gyerekekről.

Alekszandr Korsunov szerint merő jó szándékból veszik el a kicsiket, és helyezik el árvaházakban, míg az adósok nem rendezik a számláikat.

Az ombudsman az ügyészséghez fordult a történtek miatt – írja az Unian hírügynökség.