Új nemzeti ünnepet hirdetett ki Donald Trump

Vágólapra másolva!
A pénteken beiktatott Donald Trump első amerikai elnöki intézkedése a hazafiasság napjának meghirdetése volt, és aláírta kormányzata védelmi miniszterének kinevezését is.
Vágólapra másolva!

Trump a beiktatása után szinte azonnal proklamációt írt alá, amely szerint az Egyesült Államokban

nemzeti ünnepként bevezetik a hazafiasság napját.

Az ünnep január 20-ra esne, mert - mint az aláírás utáni Twitter-üzenetében fogalmazott - "2017. január 20-án az emberek ismét e nemzet irányítói lettek".

Aláírta Trump James Mattis védelmi miniszternek az amerikai szenátus által már elfogadott kinevezését, valamint formálisan megerősítette a kormánytagok jelölését is. Donald Trump kiadta első elnöki rendeletét is, ennek tartalmát azonban még nem hozták nyilvánosságra.

Kézjegyével látta el az ilyenkor szokásos beiktatási dokumentumokat, és ezzel hivatalosan is az Egyesült Államok elnöke lett.

Még egy óra sem telt el a beiktatás után, és Donald Trump visszatért szokásához: Twitter-üzenetek egész sorát küldte szét. Nyolc bejegyzésében az elnök - akinek Twitter-fiókját mintegy húszmilliónyian követik - a beiktatási beszédében elmondott gondolatokat ismételte meg. A The New York Times című lap információi szerint Trump az eddig használt androidos készülékét lecserélte egy újabb, biztonságos, a titkosszolgálat által jóváhagyott okostelefonra.