Mexikó elutasítja a falat, az árát sem fizetné ki

Enrique Pena Nieto
Mexican President Enrique Pena Nieto speaks during a joint press conference with Chilean President Michelle Bachelet (out of frame) at Los Pinos presidential residence in Mexico City on August 13, 2015. Bachelet is in Mexico on a two-day official visit. AFP PHOTO/ Alfredo Estrella
Vágólapra másolva!
A mexikói elnök elutasította az Egyesült Államokkal közös határon építendő fal építését és költségeinek kifizetését. A bevándorlók távol tartására hivatott fal építéséről nemrég döntött az új amerikai elnök, Donald Trump, aki a fal árát Mexikóval fizettetné ki.
Vágólapra másolva!

Elutasította az Egyesült Államokkal közös határon építendő fal építését és költségeinek kifizetését Enrique Pena Nieto mexikói elnök. Ez volt a válasza arra, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta a rendeleteket, amelyek a bevándorlásról és az amerikai határok védelméről – és a falról – rendelkeznek.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök nemet mondott az új amerikai elnöknek Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Nieto elnök a Twitter-oldalára feltett videoüzenetében azt mondta:

Hozzátette, többször elmondta már, Mexikó nem fog fizetni a fal felépítéséért.

Mint arról az Origo beszámolt, a hivatalába múlt pénteken beiktatott Donald Trump szerdán a belbiztonsági minisztérium épületében írta alá a két elnöki rendeletet.

Az amerikai–mexikói határ egy részén jelenleg is van fal, illetve kerítés Forrás: AFP/Scott Olson

Az egyik az illegális bevándorlás megfékezéséről szól és a szövetségi támogatás megvonását helyezi kilátásba olyan szövetségi államok és városok számára, ahol menedéket nyújtanak az illegális bevándorlóknak. A másik az amerikai határok megerősített védelméről – és a falépítésről – szól.