Trump: Távol kell tartani a rossz embereket

2017.02.01. 16:28

Az amerikai elnök szerint a hét muzulmán többségű országból való beutazások korlátozására vonatkozó dekrétum lényeg az, hogy általa "rossz embereknek" nevezett személyek ne léphessenek be az Egyesült Államokba. Donald Trump újabb Twitter-üzenetben reagált a rendeletével kapcsolatos vitákra.

Az AP hírügynökség által szerdán ismertetett üzenetben Trump úgy fogalmazott: nem érdekli, hogy mit tartanak az elnöki rendeletről, az abban foglaltak - szavai szerint - tilalmat jelentenek.

Az amerikai elnök a tilalom elnevezésével kapcsolatos vitákat illetően kijelentette "Mindenki azon vitatkozik, hogy ez tilalom-e vagy sem. Hívják, aminek akarják, a múlt héten elfogadott rendelet lényege, hogy az országba (rossz szándékokkal) igyekvő rossz embereket távol tartsák az Egyesült Államoktól."

Trump egyébként kitartott azon döntése mellett, hogy a rendeletről nem figyelmeztették előre az Egyesült Államokba utazókat.

Trump szombaton azt mondta, nem muszlimellenes intézkedésről van szó, hanem az Egyesült Államok biztonságának védelméről és az ehhez kidolgozandó szigorú szabályokrólForrás: AFP/Mandel Ngan

John Kellyi belbiztonsági miniszter szerint a dekrétum nem beutazási tilalmat jelenet, hanem egyfajta átmeneti szünetet, ami lehetővé teszi a kormánynak, hogy jobban felülvizsgálhassa a jelenlegi menekült- és vízumellenőrzési rendszert. Sean Spicer, a Fehér Ház sajtótitkára szerint sem tilalomról van szó.

Az amerikai elnök szombaton újságíróknak azt mondta: még csak

nem is muszlimellenes intézkedésről van szó, hanem az Egyesült Államok biztonságának védelméről

és az ehhez kidolgozandó szigorú szabályokról. Vasárnap Twitter-üzenetben szögezte le: "országunknak erősen védett határokra és különleges ellenőrzésre van szüksége, MOST. Nézzük csak meg, mi történik Európában és valójában az egész világon - szörnyűséges rendetlenség". Hozzátette: "a Közel-Keleten nagy számban végeztek ki keresztényeket, nem engedhetjük meg, hogy ez a borzalom folytatódjék".