500 migráns tört be spanyol területre

2017.02.17. 10:48

Mintegy ötszáz migránsnak sikerült behatolnia pénteken a Marokkóba ékelődő spanyol exklávé, Ceuta területére. A spanyol rendfenntartók közül többen megsebesültek.

Rendőrségi források szerint a hajnali 5 óra körül kezdődött roham során a fekete-afrikaiakból álló tömeg átmászott a várost Marokkótól elválasztó hat méter magas kerítésen. Az akció közben nagyjából 350-en megsérültek, őket a spanyol Vöröskereszt munkatársai látják el. Akiknek nem lett bajuk, az ideiglenes menedéket nyújtó, általában túlzsúfolt, 512 férőhelyes ceutai központhoz vonultak. 

A spanyol csendőrség "több száz" afrikai behatolásáról számolt be, és tájékoztatása szerint a rendfenntartó erők tagjai közül is többen megsebesültek. 

Legutóbb december 9-én volt hasonló tömeges behatolás Ceutába, akkor a 800 próbálkozó közül 438-nak sikerült átjutnia a spanyol területre, amelyet a 2000-es évek közepe óta 8 kilométer hosszan dupla kerítés választ el Marokkótól. Január 1-jén mintegy ezren rohamozták meg a ceutai határkerítést, de a rendfenntartó erők visszaszorították őket. 

Az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) adatai szerint tavaly a korábbi évekhez képest kevesebb, mintegy ezer migráns lépett be illegálisan Ceuta és a szintén Marokkóba ékelődő másik spanyol exklávé, Melilla területére. Melillánál legutóbb február elején történt a péntekihez hasonló roham, akkor tucatnyi bevándorló jutott át a határkerítésen.