Új rendeleteket hoztak az USA-ban az illegális bevándorlás ellen

Vágólapra másolva!
Az amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat szigorító új irányelveket, amelyek felgyorsítják az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodók kitoloncolását.
Vágólapra másolva!

A dokumentumok gyökeresen átírják az amerikai bevándorlási politika alkalmazásának eddigi prioritásait, mellőzve az előző, Obama-adminisztráció által megszabott, jóval szűkebb irányelveket. Ez utóbbiak szigorúan csak azokra a bevándorlókra összpontosították a forrásokat, akiket súlyos bűncselekmények elkövetésével vádoltak, akik veszélyt jelentettek a nemzetbiztonságra, vagy a közelmúltban léptek be illegálisan az országba.

Ezek az új végrehajtási rendeletek nem változtatják meg a bevándorlási törvényeket, de sokkal keményebb irányelveket szabnak meg alkalmazásukra.

A John Kelly belbiztonsági miniszter által kiadott rendelkezések szerint az Egyesült Államokban tartózkodó mintegy

11 millió illegális bevándorló mindegyike potenciálisan kitoloncolható.

A miniszter elrendelte a határőrizeti szerveknek, hogy a lehető leggyorsabban toloncolják ki az összes, illegálisan az országban tartózkodó személyt.

Donald Trump január 25-én írta alá azt a két elnöki rendeletet, amely a bevándorlásról és az amerikai határok védelméről - köztük a Mexikóval közös, déli határon építendő falról - rendelkezik. A most kiadott belbiztonsági minisztériumi irányelvek ezekre az elnöki rendeletekre vonatkoznak. Január 27-én az elnök újabb rendeletet adott ki az Egyesült Államok menekültprogramjának átmeneti felfüggesztéséről és néhány - főként muzulmán - országgal szemben a vízumkiadás átmeneti befagyasztásáról. Ez utóbbira a most kiadott végrehajtási rendeletek nem vonatkoznak.

A kormányzat hét prioritást határoz meg a kiutasítások menetrendjében. Mindenekelőtt azokat kell kitoloncolni, akiket már elítéltek kihágások vagy bűncselekmények miatt, majd azokat is, akiket már vád alá helyeztek, de még nem ítéltek el. A rendelkezések lehetőséget adnak az illetékes tisztségviselők számára arra: maguk mérlegeljék, hogy a kitoloncolandó milyen veszélyt jelent a közbiztonságra vagy a nemzetbiztonságra.

A rendelkezések változatlanul érvényben hagyják azt a speciális programot, amely Barack Obama korábbi elnök nevéhez fűződik, s amely

védelmet biztosít azoknak, akik 2012 óta gyermekként érkeztek illegálisan az országba.

"Nagyon kevés kivételtől eltekintve, a minisztérium a külföldiek egyetlen kategóriáját sem mentesíti a kitoloncolás alól. Mindenki, aki megsértette a bevándorlási törvényt, a kitoloncolásig vezető eljárás alá vonható" - szögezte le a kormányzati rendelkezés.

A dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlókkal szemben az elmúlt héten végrehajtott razziák során a belbiztonsági minisztérium adatai szerint már több mint 680 embert vettek őrizetbe. 75 százalékuk esetében már elítélt elkövetőkről van szó. Ezeket az akciókat a minisztérium mindazonáltal rutinjellegűeknek minősítette. Az elmúlt években, Obama elnöksége idején is voltak hasonló razziák.

Kelly ezenfelül elrendelte, hogy a határvédelem és a bevándorlási hatóságok összesen 15 ezer új munkaerőt alkalmazzanak. Továbbá arról is rendelkezett, hogy tárcája haladéktalanul kezdje meg egy, a mexikói határon létesítendő állandó fal építésének tervezését.