Trump szerint Obama lehallgatta

2017.03.04. 18:56

Titkos adatgyűjtéssel vádolta meg Donald Trump elődjét, a demokrata Barack Obamát. Az elnök szerint Obama lehallgatta a telefonjait. Bizonyítékok egyelőre nincsenek, a Trump ellenes sajtó elterelő hadműveletről beszél, de a Breitbart szerint valós akcióról van szó.

Sokkoló bejegyzést tett ki Twitter oldalára ma reggel Donald Trump, ebben az amerikai elnök azzal vádolta meg elődjét, Barack Obamát, hogy minden szabályt megszegve tavaly októberben lehallgatta a telefonját.

Az eset éppen az elnökválasztási kampány hajrájában történhetett, a tweet szerint a megfigyelés az akkor még republikánus elnökjelölt bázisát, a Trump Towert érintette.

Későbbi posztjaiban több részletet is elárult: Obamáék állítólagos lehallgatását a bíróság nem engedélyezte, vagyis az adatgyűjtés törvénytelen lehetett.

Trump egyszerűen gazembernek és beteg fickónak nevezte demokrata elődjét és kijelentette, hogy Obama akciója lehet az új Watergate.

Ez a megjegyzés arra a Richard Nixon néhai amerikai elnökre utal, aki a Watergate-ként elhíresült lehallgatási botrány miatt végül lemondani kényszerült a második elnöki ciklusa közepén.

Mindenki hallgat

Obama egyelőre nem reagált Trump kirohanására és a Fehér Ház sem kommentálta az ügyet. A hírek szerint egyébként az amerikai elnök a hétvégét a floridai Mar-a-Lago rezidenciáján tölti, így nyilatkozat a részéről nem várható. Eric Swalwell demokrata párti képviselő mindenestre a Fox News hírtelevíziónak azt mondta, hogy túl nagy jelentőséget nem tulajdonított Trump állításainak, szerinte az elnökök senkit se hallgatnak le, az ilyen folyamatokat az igazságügyi minisztérium végzi az FBI-al egyetértésben, előzetes bírói engedéllyel.

Vagyis, ha mégis az történt, amiről Trump ír, az biztosan törvénytelen.

Trump, Obama és a mikrofonokForrás: AFP/Jim Watson

Medvét kiáltanak

A Trumppal kritikus hírügynökségek szerint az egész botrány arról szól, hogy az elnök és stábja elterelje a figyelmet az orosz befolyás kapcsán újra elővett sajtóhírekről. A napokban Jeff Sessions igazságügyi miniszter került a demokraták és az ellenzéki sajtó célkeresztjébe, mert tavaly kétszer is találkozott aktív, hivatalban lévő szenátorként Szergej Kiszljak orosz nagykövettel, de erről nem tett említést a beiktatása előtt.

Trump ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Szergej Kiszljak orosz nagykövetet Obama csak tavaly négy alkalommal fogadta, az elnöksége alatt pedig összesen 22-szer járt a nagykövet a Fehér Házban.

Jeff Sessions ráadásul először másik 100 diplomata társaságában mutatkozott be Kiszljaknak egy olya rendezvényen, amelyet az Obama adminisztráció szervezett. Volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a hivatalban lévő szenátorok többsége találkozott már orosz diplomatákkal, olyan demokraták is, akik később Sessions-t támadták.

Már írtak jogalap nélküli lehallgatásról

Az elnök lehallgatásról szóló Twitter üzenetei előtt egy nappal a Breitbarton arról írtak, hogy az Obama kormány nem csak titkos eszközökkel figyelte meg Trumpot, hanem még az után is folytatta az adatgyűjtést, hogy kiderült, erre semmilyen jogalapja nincs. Az Egyesült Államokban ugyanis van arra törvényi lehetőség, hogy a külföldi hírszerzői tevékenységek feltárása érdekében úgy is nyomozhassank az ügynökök, hogy ehhez senkitől nem kérnek jóváhagyást. Csakhogy miután bebizonyosodott, hogy Donald Trumpnak nincsenek orosz érdekeltségei, a megfigyelést be kellett volna szüntetni. Ez azonban nem történt meg.