Az osztrák kancellár nem engedné kampányolni a török politikusokat

Christian Kern
Picture taken on January 31, 2014 shows the CEO of the Austrian Federal Railways (ÖBB) Christian Kern during a press conference in Vienna. Signs grew on May 12, 2016 that Austria's Social Democrats (SPOe) will pick as chancellor the head of the national rail company, Christian Kern, following Werner Faymann's resignation. / AFP PHOTO / APA / HANS KLAUS TECHT / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Az egész Európai Unióban megtiltaná a kampányolást törökországi politikai ügyekben Christian Kern osztrák kancellár egy vasárnapi német lapnak adott nyilatkozata szerint. 
Vágólapra másolva!

"Hasznos lenne az EU közös fellépése ezen a téren, hogy megakadályozza az ilyen kampányrendezvényeken való részvételt" – mondta Kern a Welt am Sonntagnak. A közös fellépés haszna az lenne, hogy "nem egyes országok kerülnének nyomás alá, ha megtiltják az ilyen fellépéseket, mint például Németország" – fejtette ki.

Lemondások

Az ankarai kormány minisztereket akar Németországba küldeni, hogy a Recep Tayyip Erdogan államfő kezdeményezte alkotmánymódosítás mellett érveljenek az ott élő török választópolgárok előtt. Több ilyen rendezvény megtartását lemondták a szóban forgó települések. A török kormány nehezményezte ezt.

Elnöki rendszer

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.

Christian Kern Forrás: AFP/Hans Klaus Techt

Bírálta

Kern bírálta az alkotmánymódosítási kezdeményezést. "Egy elnöki rendszer bevezetése még jobban gyengítené Törökországban a jogállamiságot, korlátozná a hatalmi ágak elválasztásának elvét és ellentmondana az Európai Unió értékeinek" – mondta a német lapnak Kern.

Kétmillió választópolgár

Németországban él a Törökország határain kívül élő legnagyobb török közösség, és mintegy hárommillió tagja közül minden második szavazójoggal is rendelkezik Törökországban.

A hollandiai Rotterdamban szintén megtiltották a tervezett török kampányrendezvényeket, és nemkívánatosnak nevezte a török politikusok kampányszerepléseit nemrég az osztrák kormány is.