A Kreml területén tüntető feministákat állítottak elő

2017.03.08. 15:27

Moszkvai és szentpétervári feministákat állítottak elő az orosz hatóságok szerdán, mert a nemzetközi nőnap alkalmából a Kreml területén tiltakoztak.

Az orosz médiában megjelent beszámolók szerint a biztonságiak hét aktivistát, köztük a Novaja Gazeta című független napilap két újságírónőjét állították elő, az újság fotóriporterét is elvezették.

A zöld füstfáklyákat meggyújtó feministák a Kreml falának a Sándor-kert felé eső szakaszán molinót akasztottak ki, amelyen

azt követelték, hogy vessenek véget a "200 éve tartó férfiuralomnak".

Az aktivisták az elnöki hivatalnak is otthont adó erőd területén felmutatott posztereiken azt is követelték, hogy Oroszországban "minden hatalmat" a nők kapjanak meg, valamint hogy az államfői és egyházfői hivatalt is a "szebbik nem" képviselői töltsék be.

Az RBK gazdasági lap online kiadása szerint

az akció résztvevőit később elengedték.

Oroszországban a nők napja munkaszüneti nap. Az ünnep alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós köszöntőt mondott, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig rendeletben hirdette meg a nőpolitikai nemzeti stratégia kidolgozását.

A nap folyamán több városban látványos akciókkal ünnepeltek. A Kreml falára például, még pirkadat előtt egy Oroszország alakú, fehér-kék-vörös virágcsokrot vetítettek ki. Az Ukrajnától elcsatolt Krímben egy 18 méteres magasságú "üdvözlőlapot" építettek fel, amelyeken bárki kifejezhette jókívánságait.

A Rosszija 24 hírtelevízió beszámolója szerint több reptéren önkéntesek virágcsokorral fogadták az oda érkező női utasokat, egyes városokban pedig a közlekedési rendőrök ugyanígy köszöntötték a volánnál ülő hölgyeket. A kereskedők és a vendéglősök jelentős árengedményekkel kedveskedtek a nőknek.