Tillerson: meg kell semmisíteni az Iszlám Államot

TILLERSON, Rex
Panmindzson, 2017. március 17. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter (k) amerikai katonákkal étkezik a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben tett dél-koreai látogatásán 2017. március 17-én. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam kiirtását és vezetőjének likvidálását ígérték az amerikai fővárosban megrendezett terrorellenes nemzetközi konferencián. Az egynapos, külügyminiszteri szintű konferencián Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte.
Vágólapra másolva!

A terrorellenes konferencián 66 ország külügyminisztere és két nemzetközi szervezet képviselője vett részt. A tanácskozás házigazdája Rex Tillerson amerikai külügyminiszter volt. Irakot miniszterelnöke, Haider al-Abádi képviselte – vele hétfőn a Fehér Házban találkozott Donald Trump elnök is.

Tillerson szerint a Közel-Keleten ugyan sokféle kihívással kell szembenézni és sokféle érdeket kell egyeztetni, az Egyesült Államok számára a legnagyobb és elsődleges feladat az ISIS végleges megsemmisítése.

– mondta Tillerson, és kilátásba helyezte vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak a likvidálását is.

– mondta Tillerson, utalva arra, hogy több korábbi nemzetközi beavatkozásnak volt ilyen célja is. Arra buzdította a terrorellenes harcban résztvevőket, hogy

még jobban járuljanak hozzá a terroristáktól már megtisztított iraki és szíriai országrészek újjáépítéséhez, segítsenek a helyieknek a mindennapi élet újraindításában és közösségeik stabilizálásában.

Amerika még mindig újjá akarja építeni az arab térséget Forrás: MTI/EPA/YNA POOL/-------------------

A nemzetközi koalíció szerint 2017-ben mintegy kétmilliárd dollárra volna szükség a térség rendezéséhez, és a konferencián az amerikai külügyminiszter arra kérte a partnereket, hogy ennek legalább a 75 százalékát teremtsék elő.

Tillerson a terv egyik fontos tényezőjeként említette az úgynevezett átmeneti biztonsági zónákat, amelyekben tűzszünetet hirdetnének, hogy az elmenekült helybéliek visszatérhessenek otthonukba. A záróközleményben azonban erről már nem esett szó.

A záróközleményben összefoglalták a terrorellenes erőfeszítések eredményeit, illetve a jelenlegi frontok helyzetét, mint például Észak-Afrikában, Afganisztánban, Irakban vagy Szíriában.

A résztvevők támogatásukról biztosították al-Abádi iraki kormányfő programját, és tanácsokat adtak a líbiai, az afganisztáni és a nigériai kormány terrorizmus elleni harcához. "Erősítjük erőfeszítéseinket az Iszlám Állam ellen a digitális küzdőtéren, és újraírjuk a közbeszédet a szervezetről" – írja a közlemény.

A nemzetközi koalíció következő tanácskozását júliusban rendezik meg, a helyszínt még nem hozták nyilvánosságra.