Egyelőre nem törlik el az amerikai vízumlottót

Horizontal AUTISM WORK FOR THE DISABLED COMPUTER TECHNOLOGY COMPUTER OFFICE WORK AUTISTIC The team from Fox Networks group works at Mindspark on August 24, 2016 in Santa Monica, California. 
MindSpark seeks out people on the high-functioning end of the au
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A jövőben szigorúbban ellenőrzik az Egyesült Államokban az úgynevezett vízumlottó révén elnyert tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi munkavállalókat fogadó cégeket - jelentette be hétfőn az amerikai belbiztonsági minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca egy sor olyan intézkedést jelentett be, amelyek célja, hogy kiszűrje a vízumlottóval elnyert, H1B típusú vízummal visszaélő amerikai munkaadókat.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A vízumlottó rendszerével - melynek során lottójátékhoz hasonlóan sorsolnak ki munkavállalói vízumokat - évente 65 ezer külföldi dolgozót fogadnak az Egyesült Államokban, s további 20 ezer ilyen vízumot tartanak fenn a rendkívül kiemelkedő képzettséggel rendelkező szakemberek és speciális munkaköröket betöltők számára. A legnagyobb számban a kaliforniai Szilícium-völgyben alkalmaznak a cégek H1B vízummal érkező szakembereket.

Előnyben az amerikai dolgozók

Donald Trump elnök kormányzata az "Amerika az első" jelszó és politika jegyében a vízumlottó rendszerének megszüntetését ígérte, s ennek a határideje hétfőn járt le. A rendszert azonban mégsem törlik el, hanem helyette szigorúbb ellenőrzést jelentett be a belbiztonsági minisztérium. A H1B vízummal rendelkezőket foglalkoztató cégeknek egyebek közt igazolniuk kell, hogy az adott munkakörre valóban nincs amerikai állampolgárságú munkavállaló, s

különösen szigorú vizsgálatnak vetik alá

azokat a vállalatokat, amelyek érzékelhetően sok ilyen vízummal rendelkezőt alkalmaznak. A cél - a minisztérium megfogalmazása szerint - az, hogy ne "diszkriminálják az amerikai dolgozókat".

Hétfőn az igazságügyi minisztérium közleményben figyelmeztette a vállalatokat "a H1B vízummal az amerikai munkavállalók hátrányos megkülönböztetését elősegítő visszaélések" következményeire. Tom Wheeler, miniszterhelyettes szerint amennyiben ez megtörténik, a minisztérium nyomozást, majd büntetőjogi pert indíttat az adott vállalat ellen.

Nem végleges a döntés

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer sejtetni engedte, hogy az ügyben nem ez a végleges döntés, Trump elnök a bevándorlást szabályozó nagyobb és átfogó reform keretében ismételten szabályozhatja ezt a vízumgyakorlatot is.